Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η μεγάλη… «μάχη» για τη Novartis

Μαραθώνια αναμένεται η συνεδρίαση που ξεκινά στις 09:00 το πρωί

Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η μεγάλη… «μάχη» για τη Novartis

Η μητέρα όλων των μαχών για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis ξεκινά σήμερα στη Βουλή, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα στη χώρα για το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, του Αντώνη Σαμαρά, του Παναγιώτη Πικραμένου, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιάννη Στουρνάρα, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Άδωνη Γεωργιάδη, του Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Γιώργου Κουτρουμάνη, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Μάριου Σαλμά.

Η σύγκρουση αναμένεται να είναι μέχρις εσχάτων επί της ουσίας και επί της διαδικασίας, καθώς η μεν κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ η αντιπολίτευση και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα κάνουν λόγο για σκευωρία και κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Επίσης η κυβέρνησης θέλει να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε φερόμενο ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση Novartis, ενώ η ΝΔ επιμένει στη μία, σημειώνοντας ότι το κύριο αντικείμενο της προανακριτικής είναι να διαπιστώσει εάν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα που περιγράφονται και να σταλεί πίσω ο φάκελος στη δικαιοσύνη, ώστε να συνεχιστεί η έρευνα για να αδικήματα που θεωρούνται διαρκή και δεν παραγράφονται.

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 09:00 το πρωί και θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να ληφθεί η σχετική απόφαση από την Ολομέλεια. Αναμένεται μάλιστα να είναι μαραθώνια, καθώς θα μιλήσουν οι εννέα από τους δέκα φερόμενους ως εμπλεκόμενους πολιτικούς (ο Δ. Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα), και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Επίσης θα μιλήσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, οι αναπληρωτές τους, εννέα εισηγητές από τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ομάδες (οκτώ κόμματα και οι ανεξάρτητοι) και δεκαέξι βουλευτές.

Θα ψηφίσουν 295 βουλευτές και όχι 300 καθώς οι πέντε εκ των εμπλεκόμενων είναι εν ενεργεία βουλευτές και δεν μπορούν να ψηφίσουν. Εφόσον στηθούν δέκα κάλπες οι 295 βουλευτές θα λάβουν από δέκα ψηφοδέλτια έκαστος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top