5.990 ψηφοδέλτια την Τετάρτη στη Βουλή για τη Novartis!

Σε ποια περίπτωση ενδέχεται να στηθεί τελικά μόνο μία κάλπη

5.990 ψηφοδέλτια  την Τετάρτη στη Βουλή για τη Novartis!

Τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία στη Βουλή, σχετικά με την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, καθόρισε  επίσης η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία αποφάσισε και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με 10 κάλπες.

Οι 10 κάλπες πάντως θα είναι αριθμημένες και όχι ονομαστικές, ενώ τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα είναι επίσης 10, θα αναγράφουν τις παρακάτω επιλογές προς «σταύρωμα»: Ναι-Όχι-Παρόν, αλλά θα υπάρχουν και 10 αντίστοιχα λευκά ψηφοδέλτια για κάθε πρόταση παραπομπής, τα οποία ανεβάζουν τον αριθμό των ψηφοδελτίων σε 20 και συνολικά σε… 6.000 (20 επί 300 βουλευτές)!  Για την ακρίβεια ο αριθμός ανέρχεται σε 5.990 ψηφοδέλτια καθώς  5 εκ των προτεινομένων για παραπομπή σε διερεύνηση (Πικραμμένος, Αβραμόπουλος, Στουρνάρας, Λυκουρέντζος, Κουτρουμάνης) δεν είναι βουλευτές και δεν συμμετέχουν φυσικά στη ψηφοφορία.                   

Το κάθε ψηφοδέλτιο από τα 10 θα αναφέρει τον αριθμό της κάλπης, τα τρία αδικήματα και το όνομα του εμπλεκόμενου προσώπου.

Η συζήτηση θα γίνει σε δύο κύκλους:

•      1ος κύκλος ομιλητών με τους 9 εισηγητές των κομμάτων

•      2ος κύκλος ομιλητών από 16 βουλευτές.

Οι κατά τη δικογραφία εμπλεκόμενοι θα μπορούν να μιλήσουν για 20-25 λεπτά, όποια στιγμή θέλουν πριν αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν τον λόγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης.    

Για την πρόταση Θα τοποθετηθούν  και οι τέσσερις αρμόδιοι  υπουργοί (Δικαιοσύνης: Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,  Υγείας: Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης).

 Υπάρχει πάντως η πιθανότητα να στηθεί τελικά μόνο μία κάλπη: Αν στην ομιλία τους οι  5 εν ενεργεία αναφερόμενοι βουλευτές παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να ψηφίσουν  και αυτό καταγραφεί στα πρακτικά,  τότε η ολομέλεια θα εξετάσει το ενδεχόμενο για  ψηφοφορία σε μία κάλπη με ενιαίο ψηφοδέλτιο  με 3 κουτάκια δίπλα σε κάθε όνομα:  Υπέρ, κατά, παρόν.

Η ψηφοφορία είναι μυστική, ενώ οι εμπλεκόμενοι εν ενεργεία βουλευτές δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν τον εαυτό τους.

 Αν βρεθεί ψηφοδέλτιο σε λάθος κάλπη θεωρείται άκυρο.

 Αποφασίστηκε ακόμη ότι η προανακριτική θα έχει διάρκεια ενός μήνα για αρχή, αλλά εφόσον κριθεί απαραίτητο θα δοθεί παράταση. Η επιτροπή θα έχει 21 μέλη,  10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.

Φωτογραφία: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top