Ευκλείδης Τσακαλώτος στη «Les Echos»: «Πρέπει κάποια στιγμή να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα»

«Είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της»

Συνέντευξη του Τσακαλώτου στην "Les Echos"

Συνέντευξη στη «Les Echos» παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, τονίζοντας ότι η χώρα «θα βγει το προσεχές καλοκαίρι από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που της επιτρέπει εδώ και οκτώ χρόνια τη χρηματοδότηση του χρέους της σε αντάλλαγμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και των σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Στη συνέντευξή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σίγουρος για αυτό το κρίσιμο στάδιο και υπολογίζει επίσης σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα.

Επίσης, μιλά για την εμπειρία του στo πλαίσιο του Eurοgroup και διαβεβαιώνει ότι δε μετανιώνει για την επιλογή της χώρας του να παραμείνει στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ:

 

Μιλώντας για τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική εποπτεία, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δηλώνει πως «ελπίζωνα είναι όσο το δυνατό παρόμοια με αυτή που γνώρισαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της».

Στην ερώτηση ποια επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσει ώστε να πείσει τους επενδυτές να ενδιαφερθούν και πάλι για τη χώρα μας, απαντά:

«Βραχυπρόθεσμα, η εμπιστοσύνη έχει ήδη αποκατασταθεί! Πραγματοποιήσαμε τρεις εξόδους στις αγορές από τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας μαζικής ανταλλαγής ομολόγων πριν από τα Χριστούγεννα και πήγαμε πολύ καλά. Το μήνυμά μου είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες.. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε».

Παράλληλα, τονίζει πως στο θέμα του προϋπολογισμού «έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που έχουν τεθεί από το Πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δέκα δισεκατομμύρια έχουν δηλωθεί χάρη στον μηχανισμό της εθελουσίας αποκάλυψης εισοδημάτων και είμαστε σε θέση να εισπράξουμε περίπου 800 δις. Ευρώ από τους φόρους».

Στην ερώτηση αν οι πιστωτές στα πλαίσια της επιτήρησης ζητήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, απαντά:

«Έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει ένα σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια. Καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της δημόσιας δράσης, από τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μέχρι την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι σπάσαμε το πελατειακό σύστημα. Το πρόγραμμα επιτήρησης θα μπορεί ίσως να επικεντρωθεί στην επαλήθευση της ορθής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που δεν θα έχουν πλήρως ολοκληρωθεί κατά τη λήξη του προγράμματος (π.χ. κάποιες ιδιωτικοποιήσεις) Αλλά δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα».

Όσο για το τι προσδοκά από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος που θα γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος;

«Στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία».

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει πως το ΔΝΤ «εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM».

Στην ερώτηση τι περιμένει από το σημερινό Eurogroup, απαντά:

«Θα επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα».

Στη συνέχεια δεν κρύβει ότι το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία επιστρέφει σε έναν Σοσιαλδημοκράτη είναι πιθανό να αλλάξει τα πράγματα:

«Είναι ένα κόμμα που πάντα εξέφραζε την άποψη ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι πλέον υπερβολική και για την Ελλάδα ότι χρειάζεται μια ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα είναι δύο πράγματα: πρώτον, ότι έχει κατακτήσει την αξιοπιστία της, και στη συνέχεια, ότι η Merkel και ο Macron συγκλίνουν σε μια συμφωνία για την πορεία της Ευρώπης προς το μέλλον».

Παράλληλα, όταν καλείται να σχολιάσει την υπόθεση «Novartis», τονίζει ότι «τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Σχετικά με τη διαφθορά η Κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά παρεμβάσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, οι άδειες επενδύσεων δίνονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα και διαφάνεια. Και άλλωστε, η κυβέρνησή μας δεν αποτελεί μέρος του παλαιού πολιτικού κατεστημένου πουχαρακτηρίζεται από μη υγιείς σχέσεις μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαστε αξιόπιστοι».

Στην ερώτηση αν έχει αλλάξει πολιτικά, απαντά:

«Οι πολιτικές μου απόψεις δεν έχουν αλλάξει. Παραμένω πάντοτε αριστερός. Αλλά νομίζω ότι η απόφαση να παραμείνουμε στο πρόγραμμα και να κάνουμε αυτόν τον συμβιβασμό έχει δικαιωθεί. Μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να παρέμβουμε στο κοινωνικό πεδίο, να ελαφρύνουμε την ανθρωπιστική κρίση και επίσης να διαχειριστούμε τη μεταναστευτική κρίση. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, θα προσπαθούσε τόσο για την προστασία των ανθρώπων».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top