Αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών ζητά ο Μητσοτάκης

«Η ΝΔ θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση»

Αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών ζητά ο Μητσοτάκης

Την πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση και κυρίως για το νόμο περί ευθύνης υπουργών αναλύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα enikos.gr .

Συγκεκριμένα για τους βουλευτές λέει ότι το ακαταδίωκτο πρέπει να αφορά αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να ενεργοποιείται μόνο αν το ζητήσει ο ίδιος ο βουλευτής, και για τους υπουργούς διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο υψηλόβαθμων δικαστικών να αποφασίζει την παραπομπή ή μη.

«Η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τι προτείνει για τους βουλευτές

«Για μεν τους βουλευτές το ακαταδίωκτο πρέπει να αφορά αποκλειστικά αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτηση του ίδιου του βουλευτή του οποίου ζητείται η δίωξη. Έτσι, ώστε να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς μη άσκησης ποινικής δίωξης μετά την παρέλευση τριμήνου από τότε που η σχετική αίτηση διαβιβάστηκε στη Βουλή».

Τι προτείνει για τους υπουργούς

«Για δε τους υπουργούς, θα πρέπει να καταργηθεί η εξαιρετικά σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητας παραπομπής από τη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αποφασίζεται, θετικά ή αρνητικά, από διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς. Η όλη διαδικασία της σύνταξης του πορίσματός και της έγκρισής του ή μη από τη Βουλή θα πρέπει να ολοκληρώνεται το ταχύτερο δυνατόν, ώστε καμία υπόθεση να μη σέρνεται επί μακρόν».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top