Συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ στη Σόφια

Αισιοδοξεί ο Ζάεφ - Ισχυρίζεται ότι έχουν λυθεί 3 απο τα 7 προβλήματα

Στη Σόφια θα βρεθούν σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμίτροφ, στο πλαίσιο της διήμερης άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου έχουν προσκληθεί και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου.

Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζοραν Ζάεφ, όπως μετέδωσε ο Γιώργος Βλαβιανός στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star με την Πόπη Τσαπανίδου, επεσήμανε για μία ακόμη φορά σε δηλώσεις του ότι αναπόσπαστο μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα και ότι η διαπραγμάτευση προχωρά κανονικά,  παρά το γεγονός,  όπως τόνισε,  ότι η Αθήνα θέτει κόκκινες και μπλε γραμμές.

Αποκάλυψε δε ότι κάποια από τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι έχουν επιλυθεί: «Είμαι χαρούμενος διότι σημαντικά ζητήματα έχουν επιλυθεί. Έχοντας αρχικά επτά ζητήματα μετά οποία ξεκινήσαμε γνωρίζω ότι έχουν μειωθεί σε τέσσερα κάτι που σημαίνει ότι τρία έχουν λυθεί».

 Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή επιλογή,  ενώ από την πλευρά τους έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες προτάσεις περιλαμβανομένων κι εκείνων με χρονικό προσδιορισμό. Επανέλαβε πάντως ότι η ενδεχόμενη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Στη Σόφια βρίσκεται από χθες ο Ντιμίτροφ για να πάρει μέρος στην άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου έχει προσκληθεί.

Ο Έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς φθάνει αργότερα σήμερα και αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση στην οποία θα συνεχισθεί η συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που άπτονται της ονοματοδοσίας των Σκοπίων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top