Aποκάλυψη Star: Αυτά είναι τα 3 «αγκάθια» που έμειναν για τη συμφωνία με τα Σκόπια

Το όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό στο οποίο συμφωνούν με την Αθήνα και η διαφωνία στον… αριθμό των λέξεων

Τρία "αγκάθια" παραμένουν στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - Σκοπίων προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα, όπως προέκυψε από την χθεσινή πολύωρη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Κάτιας Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που  προχωρούν ταχύτατα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν «αγκάθια», οι δύο πλευρές συμφωνούν στο “Gorna Makedonija” (το οποίο στην κυριολεξία σημαίνει Άνω Ορεινή Μακεδονία), αλλά αντιδρούν οι Βούλγαροι, οπότε δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο.

Όπως πρόσθεσε η Κ. Μακρή, η αρχική ελληνική πρόταση ήταν να πρόκειται για μία ενιαία λέξη «κολλημένη» και αναπόσπαστη, αλλά αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς χθες μπήκε από τα Σκόπια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να πρόκειται για δύο διακριτές λέξεις.

Εκτός από το ίδιο το όνομα δεν έχει επιλυθεί και το ζήτημα της γλώσσας στην οποία θα αναγράφεται, όπως δεν έχει επιλυθεί και το ζήτημα του Συντάγματος. Τα Σκόπια σε ανώτατο επίπεδο ζητούν να υπογραφεί διεθνής συνθήκη στην οποία θα προβλέπεται ότι μελλοντικά θα υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα (ώστε να απαλειφθούν και οι αλυτρωτικές διατάξεις του), λίγο πριν μπουν στην Ε.Ε. (μία ένταξη η οποία τοποθετείται στο 2025 περίπου). Η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια. Η Αθήνα θα επιθυμούσε να δεχθεί την τελευταία διάταξη, αλλά στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το ζήτημα αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.    

Όλα αυτά πάντως θα συζητηθούν αύριο στη Σόφια, σε μία ακόμα συνάντηση μεταξύ Κοτζιά και Δημιτρόφ.    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top