«Όχι» σε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» στα σλαβικά λένε οι Αλβανοί των Σκοπίων!

Μύλος γύρω από τη ονομασία: Χθες ο πρώην Βούλγαρος πρόεδρος είπε όχι τα «Νέα» ή «Βόρεια Μακεδονία»

«Όχι» στο Gorna Makedonija λένε οι Αλβανοί των Σκοπίων!

Αντίθετοι σε μία ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» στη σλαβική γλώσσα, δηλώνουν οι Αλβανοί των Σκοπίων.

«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στη “μακεδονική” γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της “Gorna Makedonija”. Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος» δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Αρτάν Γκρούμπι, συμβούλου του επικεφαλής του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση», Αλί Αχμέτι.

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη: Τα 5 ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς – Σε όλα ο όρος «Μακεδονία»

«Η “Μακεδονία” είναι η χώρα μου και η χώρα για εκατοντάδες άλλους Αλβανούς. Το να ανήκει η “Μακεδονία’ μόνο στους “Μακεδόνες”  είναι μια έννοια που δεν μπορεί να υπάρξει και οι Αλβανοί δεν μπορούν να αποκλειστούν από αυτή τη ζωτική διαδικασία για το κοινό μας μέλλον» είπε.

Τη ίδια ώρα, κατηγορηματικά απορρίπτει την ονομασία «Gorna Makedonija» το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυτή που προκρίνει - από τις 5 προτάσεις του Νίμιτς – η ελληνική πλευρά.

Διαβάστε ακόμη: Παρβάνοφ (πρώην Πρόεδρος Βουλγαρίας): Λέμε «όχι» σε Νέα ή Βόρεια Μακεδονία για Σκόπια!

Με επιστολή που έστειλαν στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ζητούν «να απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση “Gorna Makedonija” χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».

Σημειώνεται ότι χθες ο επί σχεδόν μια δεκαετία (2002-2011) Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, είπε ευθέως ότι η Βουλγαρία δεν θέλει τις ονομασίες «Άνω Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία» σε οποιαδήποτε μορφή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top