Ζητά την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά ο Μελανσόν

Διαφωνεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Εκτός Ευρωπαϊκής Αριστεράς θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μελανσόν

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν ζητά την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ,  από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ωστόσο δεν συμφωνεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). 

Ο Μελανσόν ζητά την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΕΑ, «προκειμένου να υπάρξει καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα, εναντίον του οποίου αγωνίζεται» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκτελεστική γραμματεία του Κόμματος της Αριστεράς (PG). 

Παράλληλα, «το PG εκφράζει τη λύπη του γιατί», όπως υποστηρίζει, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προωθεί τη λογική της λιτότητας μέχρι του σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος έτσι ολοένα και πιο δουλικά στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». «Έχει έρθει η ώρα για καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα που στραγγαλίζει τους λαούς και ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα του ΚΕΑ αγωνίζονται, το καθένα στη χώρα του, ενάντια σε τέτοιες πολιτικές», υποστηρίζει η ανακοίνωση, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ΚΕΑ «δεν μπορεί να συγκεντρώνει στους κόλπους του ταυτόχρονα τους αντιπάλους και τους υποστηρικτές αυτής εκεί της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται πως μετά από μια αρχική περίοδο κοινής πορείας και αλληλοϋποστήριξης από πέρυσι, στην προεκλογική περίοδο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών ο κ. Μελανσόν είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με τον  Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας: «Εγώ δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν διαπραγματεύομαι 17 ώρες με ανθρώπους που με προσβάλλουν».

Διαφωνεί ο πρόεδρος του ΚΕΑ

Από τη δική του πλευρά, σχολιάζοντας το αίτημα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι νόμιμη και οι απόψεις σχετικά με αυτή διαφέρουν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αλλά η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της Τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, για τα οποία και εγώ διατηρώ κριτική στάση. Παρόλα αυτά, τα μέτρα επιβλήθηκαν από τους δανειστές».

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το βαθμό υπερχρέωσης και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αφέθηκε εντελώς μόνη μέσα στην ΕΕ. Είναι εύκολο να δίνει κανείς συμβουλές απ’ έξω, όταν δεν είναι υπεύθυνος για τη χώρα και το σύνολο του πληθυσμού της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε περιθώριο που μπορεί να κερδίσει υπέρ των φτωχότερων της κοινωνίας – όπως γίνεται ορατό στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο εμφανές. Το πρόγραμμα του κόμματος δείχνει ότι είναι σταθερά τοποθετημένο πολιτικά εντός του δημοκρατικού και σοσιαλιστικού φάσματος.

Η ισχύς του ΚΕΑ είναι ότι οργανώνεται με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο, να επιτρέπει τις διαφορές, να παρακινεί τις συζητήσεις και όχι τις αποβολές. Αν είχε επιλεγεί αυτός ο δρόμος, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα είχε καλύτερη, αλλά ξεκάθαρα χειρότερη επίδοση στις Ευρωκλογές του 2019. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μια αίτηση αποβολής θα αποτύγχανε στο Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ».

Αντίθετο και το ΚΚΓ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αν Σαμπουρέν, επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μίλησε για μια «θέση γελοία στη μορφή και την ουσία της».

«Αυτή τη στιγμή που έχουμε απέναντί μας τον ευρωπαϊκό Μακρονισμό και την άνοδο των κομμάτων της άκρας δεξιάς, πρέπει να ενώσουμε ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, που είναι διαφορετικές και έχουν διαφορετικές εθνικές πολιτικές και κουλτούρες», εξήγησε.

Εκτός αυτού, «όσον αφορά την αποκήρυξη καθεαυτή: δεν λειτουργούμε έτσι και δεν είμαστε πλέον σε ένα μοντέλο όπου κρίνεται ποιος είναι πιο καλός επαναστάτης». Στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «αποκλεισμός δεν υπάρχει: πρόκειται για μια ελεύθερη ένωση δυνάμεων».

Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top