Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια

Ποιο είναι το ενιαίο αμετάφραστο όνομα που θέλει η Αθήνα

Τις ελληνικές προτάσεις για σύμφωνο που θα προβλέπει αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων και ενιαία λέξη για το όνομα στα σλάβικα μεταφέρει στην FYROM o Μάθιου Νίμιτς  ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο Μάθιου Νίμιτς θα μεταφέρει τις  προτάσεις του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.

Σύμφωνο  που θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο θα προβλέπει συνταγματικές αλλαγες για τον αλυτρωτισμό, το όνομα,  τη συντομογραφία  και το χρονοδιάγραμμα,  σε συνδυασμό με τις ενταξιακές προοπτικές. Η Αθήνα θέλει  ενιαία ονομασία στα σλάβικα, με το Gornamakedonija να προτείνεται και με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Οχρίδος για την Εκκλησία των Σκοπίων.    

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΕΤΑΦΡΑΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΕΛΕΙ  Η ΑΘΗΝΑ

«Εξαρτάται αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές και μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη πλευρά ή αν θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το σύμφωνο από την αρχή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να εξετάσουν τις προτάσεις μου και να σκεφτούν και δικές τους ιδέες και θα μπορούσαν ελπίζω να χρησιμοποιήσουν και κάποιες από τις δικές μου»  τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Κοτζιά.

«Η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες» διαμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.    

ΑΝΕΛ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 «Σίγουρα ο Πάνος ο Καμένος δεν μπορεί να είναι υπουργός Άμυνας και να πάει να υπογράψει στο ΝΑΤΟ συμφωνία με τη λέξη Μακεδονία» δηλώνει ο αντιπρόεδρος  των ΑΝΕΛ  Παναγιώτης Σγουρίδης.  

 ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΙΜΙΤΣ ΔΕΝ ΑΜΒΛΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ

 «Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας» τόνισε από την πλευρά της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών  Γιώργος Κουμουτσάκος.   

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Το γραφείο του πρωθυπουργού ρώτησε σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν συμφωνεί με όσα έλεγε το 2008 ο Άδωνης Γεωργιάδης.

«Κωλοτούμπα του Μακεδόνος -  τρομάρα του -  Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπαίνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ξεπούλησε τη Μακεδονία» ακούγεται να λέει στο βίντεο ο Άδωνις Γεωργιάδης.  

«Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν το Μέγαρο Μαξίμου έπαιζε τις δηλώσεις προ δεκαετίας του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν τα Σκόπια “Μακεδονία”» απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top