Blοomberg: Μαξιλάρι 20 δισ. ευρώ για να βγει από τα μνημόνια «ψάχνει» η Ελλάδα

«Οι αγορές αδημονούν για το νέο επταετές ομόλογο που θα εκδώσει»

Blοomberg: Μαξιλάρι 20 δισ. «ψάχνει» η Ελλάδα

«Όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές με επταετές ομόλογο στις επόμενες μέρες, πιθανόν να βρει πολλούς αγοραστές. Όχι μόνον επειδή η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν καλύτερες αποδόσεις αλλού στην Ευρώπη» αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Καθώς οδεύει προς την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, αφού προηγουμένως βγήκε με επιτυχία στις αγορές τον Ιούλιο και πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή ομολόγων τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση επιθυμεί να στερεοποιήσει την σχέση της με τους ξένους επενδυτές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία δημοσιονομικού «μαξιλαριού» για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος.

«Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα απόθεμα 20 δισ. ευρώ ως το τέλος Αυγούστου προκειμένου να εξασφαλίσει τις υποχρεώσεις της ως το τέλος του 2019. Το μισό ποσό θα προέλθει από τα δάνεια του ESM στο πλαίσιο του προγράμματος και το υπόλοιπο από τις αγορές» τονίζει το διεθνές πρακτορείο.

Το Bloomberg σημειώνει πως θα εκδώσει και τριετές αλλά και δεκαετές ομόλογο, με το πρώτο μάλιστα να εκδίδεται πιθανόν και πριν τις 4 Μαρτίου «για να αποφευχθούν ενδεχόμενες “δυσκολίες” στις αγορές από τις ιταλικές εκλογές». Το δεκαετές, σύμφωνα με το πρακτορείο, πιθανότατα θα εκδοθεί τον Αύγουστο.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ανάκαμψη και την έξοδο από το πρόγραμμα ως την καλύτερη ευκαιρία για την επανεκλογή του το 2019, ενώ στην Ευρώπη επικρατεί μια νέα τάση υπέρ της ολοκλήρωσης μετά την ανάδειξη του Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας» καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top