Μεταβατική περίοδο ως τις 31/12/2020 προτείνει η ΕΕ για τη M.Βρετανία

Με πλήρες κεκτημένο και χωρίς δικαίωμα ψήφου

Brexit: Μεταβατική περίοδο μέχρι 31/12/20 προτείνει η ΕΕ

Συμπληρωματικές διαπραγματευτικές οδηγίες για τη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου  από την ΕΕ, ενέκρινε στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) των 27 (σύνθεση άρθρου 50), με βάση τις οποίες η Κομισιόν θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό.

"Οι υπουργοί της ΕΕ έδωσαν σαφή εντολή στην Κομισιόν για το είδος της μεταβατικής περιόδου που έχουμε προβλέψει: το πλήρες κεκτημένο της ΕΕ να εφαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς συμμετοχή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στη λήψη αποφάσεων", δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών και Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχάριεβα, η οποία προήδρευσε του ΣΓΥ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) της 15ης Δεκεμβρίου 2017 ανέφεραν ότι οι μεταβατικές ρυθμίσεις πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένες και να περιορίζονται χρονικά με ακρίβεια. Η προτεινόμενη ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου στις διαπραγματευτικές οδηγίες είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τη θέση της ΕΕ, κατά τη μεταβατική περίοδο ολόκληρο το κεκτημένο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σαν να ήταν κράτος μέλος. Οι μεταβολές του κεκτημένου που θα υιοθετηθούν από τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς, τα γραφεία και τους οργανισμούς της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ισχύουν επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα ισχύουν επίσης όλα τα υφιστάμενα νομικά, δημοσιονομικά, εποπτικά, δικαστικά και μέσα εφαρμογής και δομές, συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δικαίωμα να επιλέξει και να εξαιρεθεί από μεμονωμένες νομοθετικές πράξεις, οι ισχύοντες κανόνες θα ισχύσουν για πράξεις που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της μετάβασης με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται πριν από την απόσυρσή του. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει νέα μέτρα στον τομέα αυτόν εκτός από εκείνα που τροποποιούν, αντικαθιστούν ή βασίζονται σε εκείνα που δεσμεύονται πριν από την απόσυρσή του.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει δεσμευμένο από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η ΕΕ, ενώ δεν θα συμμετέχει πλέον σε οργανισμούς που δημιουργούνται από τις εν λόγω συμφωνίες.

Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά (με τις τέσσερις ελευθερίες) κατά τη διάρκεια της μετάβασης, θα πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με την εμπορική πολιτική της ΕΕ, να εφαρμόζει δασμούς της ΕΕ και να εισπράττει δασμούς της ΕΕ και όλοι οι έλεγχοι της ΕΕ διεξάγονται στα σύνορα. Αυτό συνεπάγεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δεσμευθεί από διεθνείς συμφωνίες υπό την ιδιότητά του στους τομείς αρμοδιότητας του δικαίου της ΕΕ, εκτός εάν έχει εξουσιοδοτηθεί από την ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ήδη τρίτη χώρα, δεν θα συμμετέχει πλέον στα θεσμικά όργανα και στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παρίσταται πλέον στις συνεδριάσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, επιτροπών ή άλλων παρόμοιων οντοτήτων όπου εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη. Κατ `εξαίρεση, κατά περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ωστόσο να κληθεί να συμμετάσχει σε μία από αυτές τις συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Θα προβλεφθούν ειδικές διαβουλεύσεις όσον αφορά τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων (συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα) κατά τη μεταβατική περίοδο, με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top