Τι δήλωσε αποκλειστικά στο Star ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το Σκοπιανό

Η δήλωση του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με μια αποκλειστική δήλωση στο Star και στη Χριστίνα Καλοκύρη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος εστίασε στην  αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

«Δεν υποχωρούμε στο όνομα παραχώρησης της Μακεδονίας και στα παράγωγά της, αλλά αυτά είναι τα εύκολα. Τα δύσκολα είναι: Μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων το οποίο μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, για πόλεις και πολλά άλλα;».  

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ Ο ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Υπέρ της λύσης τάχθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος επισήμανε σε δήλωσή του:   

«Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος. Το δικαίωμά μας όμως να τιμούμε όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και την θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών»

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό γιατί δεν ξεκαθάρισε το θέμα του Συντάγματος των Σκοπίων. «Οι Έλληνες δεν τον εμπιστεύονται να λύσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν τον εμπιστεύονται ούτε για τα μεγάλα εθνικά θέματα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.   

«Με την αδράνειά τους άφησαν να κτίζονται "αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι". Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.   

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ «ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ»  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Κριτική αλλά όχι στο ίδιο «μήκος κύματος» άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  

«Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προέχει και προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της FYROM» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.   

«O κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα» σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.  

«Η απόφαση  του Ποταμιού, των βουλευτών μας,  είναι ότι θα στοιχηθούμε σε μια ψηφοφορία με βάση την δική μας εθνική θέση» δήλωσε στον Real Fm ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.  

«Από μια τέτοια υποχώρηση μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εθνική τραγωδία» υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων ενώ την κατηγορηματική του αντίθεση εξέφρασε ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.    

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top