Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός

Κινήσεις καλής θέλησης απο Σκόπια και Αθήνα

«Λύση χωρίς την αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να προχωρήσει»  ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Σκοπιανό ομόλογό του. Η Αθήνα βάζει θετικό πρόσημο στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις καλής θέλησης απο την πλευρά των Σκοπίων για μετονομασία του αεροδρομίου , όπως και της εθνικής οδού (σε «Φιλίας»).

«Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να βαδίσουμε σε αυτήν την λεωφόρο Φιλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του.    

 Τα χαμόγελα περίσσεψαν μπροστά στις κάμερες μεταξυ Τσίπρα- Ζάεφ. Πίσω όμως  απο τις κλειστές πόρτες,  παρά το θερμό κλίμα της δίωρης συνάντησης τους,  φάνηκαν οι δυσκολίες σε μια σειρά απο θέματα αγκάθια με βασικό τις  αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων στις οποίες επέμεινε ο Έλληνας πρωθυπουργος, καθώς ο διάλογος ήταν σύμφωνα με πληροφορίες:  

ΤΣΙΠΡΑΣ: Λύση χωρίς την αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να προχωρήσει.  

ΖΑΕΦ:  Είναι πολυ δύσκολο θέμα.

ΤΣΙΠΡΑΣ:  Πες την αλήθεια στο λαό σου όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις

 Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα και να προχωρήσουν σε κινήσεις καλής θέλησης.  

Όσο για το θέμα του ονόματος ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της Αθήνας, ενώ ο Σκοπιανός πρωθυπουργος συμφώνησε πως η συζήτηση πρέπει να γίνει σε νέα βάση.  

Συμφωνήθηκε επίσης η διαπραγμάτευση να γίνει σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών, ενώ ενδεικτικός είναι ο παρακάτω διάλογος μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ:   

ΤΣΙΠΡΑΣ: Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με συνθέτη ονομασία έναντι όλων που θα περιλαμβάνει και  την ίδια τη γείτονα.

ΖΑΕΦ:  Στο παρελθόν άλλες κυβερνήσεις  είχαν δεχθεί την ονομασία Μακεδονία-Σκόπια, όπως επίσης είχαν δεχθεί και  διπλή χρήση, άλλη χρήση δηλαδή στο εσωτερικό και  άλλη στο εξωτερικό.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Η θέση μας είναι σαφής,  είμαστε στο 2018,  θα πρέπει να βρούμε μια πραγματική λύση για την οποία θα είσαστε περήφανοι και θα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε .

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

Σαν κινήσεις καλής θέλησης τα Σκόπια μετονομάζουν το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος»  σε «Κίρο Γκλιγκόροφ»  και την εθνική οδό απο «Φίλιππος» σε οδό Φιλίας,  ενώ  η Αθήνα δεσμεύθηκε  για την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του Star στο Davos Ειρήνη Σαββοπούλου, στη συνάντηση των δυο ηγετών δεν έγινε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, παρά το ότι Σκοπιανοί αξιωματούχοι, μεταξυ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν δηλώσει πως η όποια λύση θα περάσει απο την κρίση του σκοπιανού λαού.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top