Προσοχή με τις προσωρινές συντάξεις! Πως μπορεί για ένα ένσημο να σας ζητήσουν χρήματα πίσω

Τα νέα ποσά με ηλεκτρονική αίτηση (αναλυτικός πίνακας)

Προσοχή στα λάθη με τις προσωρινές συντάξεις

Προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής τους θα παίρνουν όσοι ασφαλισμένοι κάνουν ηλεκτρονικά (και μόνον) την αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, με υπεύθυνη δήλωσή τους στην οποία θα αναγράφουν οι ίδιοι (μέχρι να γίνει ο τελικός έλεγχος) τον χρόνο ασφάλισής τους, τον μέσο όρο των μηνιαίων τους αποδοχών από το 2002 έως το έτος πριν την υποβολή αίτησης (π.χ. από 2002 ως και 2017) και κυρίως ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.

Στην πράξη, θα πάρουν ως προσωρινή το 80% της κανονικής τους σύνταξης, είτε γήρατος, είτε αναπηρίας, είτε λόγω θανάτου, με βάση… ό,τι δηλώσουν!

Αν κατά τον τελικό έλεγχο, όμως, που θα κάνει ο ΕΦΚΑ μετά από μήνες στον φάκελό τους, αποδειχθεί ότι δήλωσαν ελλιπή στοιχεία (όπως π.χ. μεγαλύτερο μισθό ενώ βγαίνει μικρότερος ή ένσημα που δεν βρέθηκαν στα Ταμεία και κόβουν τον χρόνο ασφάλισης), τότε θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να επιστρέψουν ίσως και όλο το ποσό των μηνιαίων προσωρινών συντάξεων που έλαβαν με τη δική τους δήλωση, χωρίς να αποκλείεται να μείνουν και χωρίς οριστική σύνταξη, αν ο ΕΦΚΑ τους πει ότι τελικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν έχουν για παράδειγμα 35ετία, 40ετία ή 15ετία, επειδή λείπει έστω και 1 ένσημο από την εργασιακή – ασφαλιστική τους πορεία.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ό,τι πήραν θα πρέπει να το επιστρέψουν και αυτό θα αναφέρεται ρητώς στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλουν και θα υπογράψουν μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης στο 80% της οριστικής είναι παγίδα για τους περισσότερους ασφαλισμένους γιατί θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν πόσα χρόνια έχουν με ένσημα και με τι μισθό, ενώ θα έπρεπε να το κάνει ο ΕΦΚΑ ως υπεύθυνος κρατικός φορέας ώστε να μην πέσουν σε λάθη οι ασφαλισμένοι.

Σε δύο μήνες από την κατάθεση των δικαιολογητικών η σύνταξη

Η προσωρινή, είτε με ένα Ταμείο είτε με διαδοχική ασφάλιση, θα πρέπει να βγαίνει σε δύο μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών και από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν πρόκειται για αναπηρική σύνταξη.

Στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος το ποσό της προσωρινής μειώνεται αντίστοιχα για κάθε μήνα που υπολείπεται της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.

Στην προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας οι ασφαλισμένοι δικαιούνται το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης και τμήμα του ποσού αυτού αποτελεί την εθνική σύνταξη που είναι συνάρτηση της αναπηρίας τους. Με αναπηρία 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό των 384 ευρώ, με αναπηρία από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 288 ευρώ, με αναπηρία από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 192 ευρώ.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top