«Πυρετός» για το τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός

Ποια θα είναι η κίνηση καλής θέλησης από τα Σκόπια

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Αθήνας που θα γίνει για το Σκοπιανό στις 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.

Λίγες ώρες πριν Τσίπρας και Ζάεφ συναντηθούν στο παγωμένο Νταβός, το πολιτικό θερμόμετρο στην Αθήνα ανεβαίνει, ενώ έκτακτη Ιεραρχία συγκαλεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Όσον αφορά το συλλαλητήριο, μια ανάλογη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση με αυτήν της Θεσσαλονίκης επιδιώκουν να κάνουν και στην Αθήνα οι διοργανωτές κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια.

 «Εύχομαι και το συλλαλητήριο των Αθηνών να είναι εξίσου επιτυχημένο, ίσως και πιο πολύ επιτυχημένο. Το μήνυμα των συλλαλητηρίων είναι πως πρέπει να ακουστεί η φωνή του λαού»  δηλώνει η Νίνα Γκατσούλη, συντονίστρια Παμμακεδονικων Οργανώσεων Υφηλίου.

«Όλα καλά παιδιά για την ώρα, τίποτα άλλο» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το ζήτημα της ονομασίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.    

Στο Νταβός,  αύριο στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα αναζητήσουν μια κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό. Ο πρωθυπουργός προσέρχεται με τη θέση για σύνθετη ονομασία,  κοινή έναντι όλων,  με αλλαγες στο Σύνταγμα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης. Δεν αποκλειεται να μετονομάσει το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και να απομακρύνει το άγαλμά του απο την κεντρική πλατεία.  

Η ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ

Λύση του θέματος ζητούν παράγοντες της αγοράς ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα

«Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο ότι τα Σκόπια ειναι ο κυριότερος εμπορικός της εταίρος,  πρέπει να βλέπουμε και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εάν είχε λυθεί το πρόβλημα» δηλώνει ο επιχειρηματίας Κυριάκος Λουφάκης και προσθέτει: «Θεωρώ ότι οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις».  

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αιχμές για τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

«Παρόλο που σέβομαι τη διαφορετική τους άποψη με την οποία διαφωνώ, να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους» δήλωσε στον Real Fm.    

«Στο Βουκουρέστι έγιναν οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί και εγώ το λέω γιατι θέλω να λέω πάντα την αλήθεια» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την κοπή πίτας του ΚΙΔΗΣΟ.    

ΕΚΤΑΚΤΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΑΡΙΧΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό,  στον απόηχο και του συλλαλητηρίου στον Λευκό Πύργο,  ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί της Παρασκευή έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας.

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Την ίδια ώρα πρωτοσέλιδο αλβανικού  ΜΜΕ προκαλεί εμφανίζοντας τον χάρτη των Σκοπίων διαιρεμένο στα 4.  

«Οι Έλληνες διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι της “Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ).  Η δημοσίευση  ενός τέτοιου χάρτη αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την ειρήνη στα Βαλκάνια» υποστηρίζει.   

Όσον αφορά το θέμα του ονόματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα η αλβανική κοινή γνώμη φαίνεται να υποστηρίζει την πρόταση των Σκοπιανών για «Νέα Μακεδονία»  αλλά η ελληνική πλευρά προκρίνει το «Μακεδονία του Βαρδάρη».  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top