Βγήκατε στη σύνταξη αλλά έχετε και εισόδημα από ελιές; Θα σας στοιχίσει ακριβά

Τριπλό χαράτσι για χιλιάδες νέους συνταξιούχους

Συνταξιούχος και αγροτικό εισόδημα… ίσον τριπλό χαράτσι!
Με τριπλό χαράτσι φόρων και εισφορών απειλούνται φέτος χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενισχύουν τις ετήσιες αποδοχές τους εισπράττοντας εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα.
 
Οι συνταξιούχοι που θα εμφανίσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ότι απέκτησαν πέρυσι αγροτικό εισόδημα , π.χ. από πώληση ελαιόλαδου ή πορτοκαλιών, κινδυνεύουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς:
 
1. Θα δουν τη σύνταξή τους, κύρια και επικουρική, να περικόπτεται δραματικά κατά 60%.
 
2. Θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ περίπου 22% στο εισόδημα που απέκτησαν από την αγροτική δραστηριότητα.
 
3. Θα πληρώσουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, χωρίς να δικαιούνται έκπτωση φόρου, που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
 
Τον κίνδυνο περικοπής κατά 60% της σύνταξής τους αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, πλην ΟΓΑ (π.χ. Δημοσίου, πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.ά.), οι οποίοι συνταξιοδοτούνται από 13 Μαΐου 2016 και μετά, και παράλληλα ασκούν αγροτική δραστηριότητα.
 
Το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι χωρίς να είναι επαγγελματίες αγρότες, ασχολούνται με καλλιέργειες ή πώληση αγροτικών προϊόντων σε μόνιμη βάση ή περιστασιακά για να ενισχύσουν τα - πενιχρά πολλές φορές - εισοδήματά τους.
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
 
Συνταξιούχος του ΙΚΑ με ημερομηνία συνταξιοδότησης 28 Ιουνίου 2016.
 
Λαμβάνει μεικτό ποσό σύνταξης 800 ευρώ. Παράλληλα, εντός του 2017 απέκτησε και κάποιο αγροτικό εισόδημα. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχους θα δει, με βάση τις διατάξεις, τη σύνταξή του να κόβεται κατά 60% και να προσγειώνεται απότομα στα 320 ευρώ.
 
 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top