Ελληνική κρίση: Οι «μυστικές» αποστολές του Βίζερ το 2015 για να προειδοποιήσει την κυβέρνηση

Η αποκάλυψη του Bloomberg για τον ρόλο του απερχόμενου προέδρου του EWG

Ελληνική κρίση: Οι «μυστικές» αποστολές Βίζερ

Στις μυστικές αποστολές του Τόμας Βίζερ στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, προκειμένου να προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις συνέπειες που θα είχε η πολιτική της «κόντρας» με τους δανειστές, αναφέρεται το Bloomberg σε δημοσίευμά του για τον απερχόμενο πρόεδρο του EuroWorking Group (EWG).

To διεθνές μέσο περιγράφει έναν πανέξυπνο άνθρωπο με μεγάλη δύναμη κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο οποίος «αναλάμβανε να τετραγωνίσει τον κύκλο, ακόμη κι όταν όλοι τα παρατούσαν».

Όπως αποκαλύπτει, ο Βίζερ είχε έρθει στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2015 σε μυτικό ταξίδι «προκειμένου να δώσει ένα μήνυμα» στην τότε κυβέρνηση.

«Ο Αυστριακός μαζί με μια μικρή ομάδα υπουργών της κυβέρνησης περιέγραψε τις συνέπειες που θα είχε η παραβίαση των συμφωνηθέντων και η αθέτηση πληρωμών. Πρώτον, η χώρα θα αποκοπεί από τα διεθνή κεφάλαια που απαιτούνται για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Οι τράπεζες θα κατέρρεαν και η οικονομία θα ακολουθούσε. Το ακροατήριό του, ωστόσο, δεν ήταν πεπεισμένο, έως ότου οι "προφητείες" του συνειδητοποιήθηκαν έξι μήνες αργότερα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι μυστικές αποστολές είχαν και συνέχεια καθώς ο Βίζερ ανέλαβε να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες της τότε κυβέρνησης με τους εταίρους.

Ένα μήνα μετά το ταξίδι του 2015 αφού ο Βίζερ δεν κατάφερε να πείσει τους Έλληνες να  εγκαταλείψουν την ριψοκίνδυνη πολιτική πραγματοποίησε δεύτερη «μυστική αποστολή».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο. Η αποστολή του Βίζερ να προετομάσει το έδαφος ώστε να υπάρξει πρόοδος.

Τρώγοντας κοτόπουλο με μακαρόνια στο σπίτι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, η αποστολή του ήταν να εξασφαλίσει ότι η αντιπροσωπεία της Αθήνας θα είναι επιφορτισμένη με αυτό το καθήκον. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όπου τρώγοντας ο Βίζερ προσπάθησε να τους προετοιμάσει για την πρώτη τους επίσκεψη στην καγκελαρία.

Μάλιστα, το Bloomberg αποκαλύπτει και τον καίριο ρόλο του στη συνεδρίαση στον τελικό συμβιβασμό ελληνικής κυβέρνησης-δανειστών.

Όπως τονίζει, «όταν η συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο του 2015 έληξε πρόωρα επειδή η ατμόσφαιρα είχε γίνει εξαιρετικά τοξική, ο Βίζερ, μαζί με τον Ντάισελμπλουμ ξενύχτησαν και προς έκπληξη όλων πέτυχαν έναν αποδεκτό συμβιβασμό, μια εκδοχή του οποίου κατέληξε στην συμφωνία που τράβηξε την Ελλάδα από το χείλος της αβύσσου». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top