Τον Τσίπρα ενημέρωσε ο Κοτζιάς για τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της FYROM

Συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ίδιο ζήτημα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Κοτζιά, χωρίς ο υπουργός Εξωτερικών να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων.

Αυτή την ώρα  ο πρωθυπουργός συναντάται για το ίδιο ζήτημα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.    

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τον όρο «Μακεδονία» περιέχουν όλες οι προτάσεις Νίμιτς για το όνομα, ενώ  σκοπιανά μέσα δημοσιοποίησαν τα ονόματα στα σλαβικά.

Αθήνα και Σκόπια εκτιμούν ότι  «τέθηκε πλαίσιο διαπραγμάτευσης για λύση» και οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στις 24 του μήνα στο  φόρουμ του Νταβός.  

Αγκάθι πάντως είναι η θέση των Σκοπιανών για μακεδονικό έθνος και ταυτότητα καθώς και οι αλυτρωτικές βλέψεις που υπάρχουν στο Σύνταγμά τους. Κορυφαίοι αναλυτές  εκτιμούν ότι η συνολική λύση στο ζήτημα αυτό που ταλανίζει τις δύο χώρες 25 χρόνια, θα ειναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΛΥΣΗ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής  Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Παναγιώτης  Ιωακειμίδης,  εξηγεί ότι θα ήταν συμφέρον για τη χώρα να βρεθεί λύση σε αυτή τη συγκυρία, ενώ  ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης ζητά να προκύψει μια συμφωνία erga omnes  (για όλες τις χρήσεις)  και  κυρίως να αλλάξουν  οι πρόνοιες εκείνες του Συντάγματος που εμπνέουν αλυτρωτισμό.

Διαβάστε επίσης:  Βούτσης: "Όχι, όχι, όχι!" σε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top