Τσίπρας για Κυπριακό: Λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα

Τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος

«Πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ακόμη, σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών.

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ιορδανία φιλοξενεί 1.500.000 πρόσφυγες, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος σηκώνουν μεγάλο βάρος προσφυγικών ροών για ολόκληρη την Ευρώπη.

Για τη σύνοδο κορυφής ανέφερε ότι κατοχυρώνει τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνων σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. 

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε.

Κατά τον Πρωθυπουργό, «η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια, πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή»

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top