Κόντρα για τα φάρμακα μετά τα όσα είπε ο Ξανθός στη Βουλή για κατάργηση της Επιτροπής Τιμών

Φαρμακευτικές επιχειρήσεις: «Απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία»

Κόντρα για τα φάρμακα μετά τα όσα είπε ο Ξανθός στη Βουλή

Κόντρα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προκαλεί η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή  για το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο άλλωστε περιλαμβάνεται η σχετική διάταξη,   υποστήριξε ότι «γίνεται πιο διαφανής η διαδικασία Τιμολόγησης και Ανατιμολόγησης των Φαρμάκων, καταργώντας την Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου Υγείας που ήταν ένας μηχανισμός παρέμβασης στην τελική φάση της διαμόρφωσης του Δελτίου Τιμών, μετά τη διαβούλευση του ΕΟΦ με τη φαρμακοβιομηχανία».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε:

«Διευκολύνεται, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ, η εξατομικευμένη πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας σε φάρμακα υψηλού κόστους που είτε δεν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελλάδα, είτε ζητείται τεκμηριωμένα από τους θεράποντες γιατρούς η κατ’ εξαίρεσιν έγκριση τους για συγκεκριμένους ασθενείς. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πριν από την τελική εισήγηση της Επιτροπής προς τον Υπουργό Υγείας για την έγκριση αποζημίωσης ενός νέου και ακριβού φαρμάκου, θα προηγείται διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία από Ειδική Επιτροπή υπό το Υπουργείο Υγείας, εξασφαλίζοντας έτσι χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης και οικονομική ανακούφιση στο σύστημα υγείας».

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την επικείμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.  

Στην επιστολή επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων. Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top