Τι πρότεινε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων για να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα

Έκανε λόγο για παραίτηση και των δύο κρατών από αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία»

Δυναμικά αρχίζει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό δύο μέρες πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Βασιλάκη και Ναουμόφσκι.

Λίγα 24ωρα μετά τη μυστική συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Δημητρόφ επανέφερε πρόταση να συμφωνηθεί και από ελληνικής πλευράς κάποιος προσδιορισμός ώστε να μην έχει κανένα από τα δύο μέρη την αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία.

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μία σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της "Μακεδονίας" και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για μας είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με ζητήματα ταυτότητας, Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε» δήλωσε ο Νίκολα Δημητρόφ.  

Ο Μάθιου Νίμιτς έδωσε από την πλευρά του συνέντευξη στην ΕΡΤ. «Οι πολίτες και στις δύο χώρες ίσως να είναι έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά του συμφέροντα αλλά έχουν και στοιχεία συμβιβασμού» τόνισε.  

Όσον αφορά στο όνομα που θα προτείνει τήρησε όπως ήταν φυσικό σιγή ιχθύος. «Θα σας πω ότι έχουν περάσει περισσότερα από 20  χρόνια από τότε που συζητάμε για αυτό το θέμα και οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις ήταν στο τραπέζι. Αλλά πάντα υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για το πως βλέπει κανείς τα πράγματα» δήλωσε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top