Μήνυμα Παυλόπουλου προς Σκόπια - Άγκυρα

Από την Πάτρα

Μήνυμα προς τα γειτονικά κράτη έστειλε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος  στα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, που όπως είπε, αναδεικνύει και υμνεί η ποίηση του Παλαμά,  εγκαινιάζοντας απόψε στην Πάτρα την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς:

«Το πόσο "δεμένοι" είμαστε εμείς, οι Έλληνες, με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαίνεται και από το ότι θεωρούμε πως τα εθνικά μας θέματα είναι και θέματα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Όπως πρόσθεσε, «τα θέματα αυτά είναι και τα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών μας κρατών, με την έννοια ότι όλα αυτά εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον εκ μέρους τους πλήρη σεβασμό» και συνέχισε :

«Πρώτον, του συνόλου της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Δεύτερον, του συνόλου του διεθνούς δικαίου και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτον, του status quo των υφιστάμενων συνόρων. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τέταρτον, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρωτίστως δε του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Εν κατακλείδι, οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top