Το προφίλ του νέου προέδρου του EWG, Hans Vijlbrief

Όπως το σκιαγραφεί η De Volkskrant

Το προφίλ του νέου προέδρου του EWG, Hans Vijlbrief

Το προφίλ του - θεωρούμενου ως βέβαιου - νέου επικεφαλής του Euro Working Group Hans Vijlbrief σκιαγραφεί η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant υπό τον τίτλο «η ήρεμη δύναμη των Βρυξελλών», αποδίδοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ως «δεξί χέρι» του τότε προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι η μετακόμιση του Vijlbrief στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναλάβει την προετοιμασία των συνεδριάσεων του Eurogroup, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη, καθώς απομένει η τυπική επικύρωση του διορισμού του από το Eurogroup, κάτι που αναμένεται να τον μετατρέψει σύντομα σε έναν από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ερωτηθείς εξάλλου για την επικείμενη επίσημη τοποθέτηση του Vijlbrief στη θέση του επικεφαλής του Euro Working Group, ο προκάτοχός του Thomas Wieser εκφράζει την εκτίμησή του για το πρόσωπο του Oλλανδού τεχνοκράτη: «Εδώ και πολλά χρόνια τον συνοδεύει μια  πολύ καλή φήμη ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. Δεν του αρέσουν οι πολλές συζητήσεις, καθώς τον ενδιαφέρει κυρίως να δίνει πρακτικές λύσεις, διαθέτει μια τεράστια τεχνογνωσία και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συνεργάτες του», εξηγεί ο αυστριακός τεχνοκράτης. Επισημαίνει ακόμη την πολύτιμη συμβολή του Vijlbrief στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης όπου μαζί με άλλους ολλανδούς τεχνοκράτες φέρεται να είχε αναλάβει το καθήκον να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.  

Από την πλευρά του ο J. Dijsselbloem, κληθείς να σχολιάσει αυτό που πολλοί Ευρωπαίοι που έχουν συνεργαστεί με τον Vijlbrief τού προσάπτουν, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης (2011) επέδειξε ενίοτε μια ωμή συμπεριφορά, απορρίπτει την κατηγορία αυτή ως «ανοησία». «Αυτό το χαρακτηριστικό το προσάπτουν σε όλους τους Ολλανδούς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι εγώ ακόμα έχω ακούσει τα εξ αμάξης», διευκρινίζει.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η ολλανδική κυβέρνηση μεθόδευσε προσεκτικά την επιλογή του Vijlbrief στο πόστο αυτό χρησιμοποιώντας τα δίκτυα επιρροής που διαθέτει αλλά και εγκαταλείποντας το αίτημα να δοθεί παράταση έξι μηνών στη θητεία του Dijsselbloem. Και τούτο διότι έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να κατέχουν Ολλανδοί και τα δύο αυτά πόστα ταυτόχρονα. Από τη στιγμή λοιπόν που η θέση του Wieser επρόκειτο να μείνει κενή από τα τέλη του περασμένου χρόνου λόγω συνταξιοδότησης, κρίθηκε σκόπιμο να εξασφαλιστεί η εκλογή του Vijlbrief ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να θυσιαστεί ο Dijsselbloem για τους επόμενους έξι μήνες.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η εκλογή του Vijlbrief έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στη Χάγη καθώς για μια ακόμα φορά η Ολλανδία κατάφερνε να λάβει μια ιδιαίτερα σημαντική ευρωπαϊκή θέση. Αποτελεί κοινό τόπο ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τα οικονομικά λαμβάνονται σε συνεδριάσεις με ολιγομελή σύνθεση (G4-G7) στις οποίες συμμετέχουν οι χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα και η Ολλανδία αποκτά για μια ακόμα φορά τη δυνατότητα να διαθέτει ενημέρωση από πρώτο χέρι  μέσω της παρουσίας του H. Vijlbrief ο οποίος θα συνοδεύει ex officio τον πρόεδρο του Eurogroup στις εν λόγω συνεδριάσεις, εξηγεί η εφημερίδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top