Τζανακόπουλος: Παράθυρο ευκαιρίας για λύση μέσα στο 2018 στο Σκοπιανό

«Η Τουρκία φέρεται με αλλοπρόσαλλο τρόπο» δήλωσε για τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Για «παράθυρο ευκαιρίας» εντός του 2018 για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Euronews. «Νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση» ανέφερε  για το ίδιο ζήτημα.  

 Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο δήλωσε ότι «τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».

Σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό που προέχει είναι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν, ενώ άσκησε κριτική στη ΝΔ ότι δεν έχει πάρει θέση με σαφήνεια.

Για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών,  ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε  ότι «υπάρχει μία απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αποκλείει την έκδοση τους στην Τουρκία, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας σε ό,τι αφορά την τήρηση των αρχών της δίκαιης δίκης στην Τουρκία» και πρόσθεσε:  «Το ζήτημα της έκδοσης στην Τουρκία, έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα».

Για το ίδιο ζήτημα άσκησε επίσης κριτική στη ΝΔ: «Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, είναι ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε αρκετά άλλα, δεν ξέρει τι της γίνεται,  να το πω έτσι με τον πιο απλό και ευθύ τρόπο. Νομικά αυτό που ισχυρίζεται, πρέπει να χρησιμοποιήσω τώρα μία λέξη η οποία να μην είναι και τόσο προσβλητική αλλά είναι δύσκολο με αυτά τα οποία ακούμε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας,  ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές προσφυγών -αν και έχουν χαρακτηριστεί ότι έχουν οιωνεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα- αποτελούν διοικητικές αρχές οι οποίες εκδίδουν πράξεις της διοίκησης, εκτελεστές πράξεις της διοίκησης, οι οποίες προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης».

Για την κριτική στην κυβέρνηση περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη ο κ. Τζανακόπουλος  διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, παραπέμποντας ένα ζήτημα στη Δικαιοσύνη;»

Σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε  ότι «η σχέση με την Τουρκία, είναι πάντοτε μία ιδιαίτερη σχέση, καθώς οι τουρκικές ηγεσίες πάρα πολλές φορές για λόγους που αφορούν και τις διεθνείς τους τοποθετήσεις αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, φέρονται με αλλοπρόσαλλο τρόπο. Πολλές φορές δεν προσέχουν ιδιαιτέρως όταν μιλάνε, δεν σκέφτονται πριν ανοίξουν το στόμα τους. Θεωρούν ότι όλα επιτρέπονται στο πλαίσιο των δημοσίων δηλώσεων. Ωστόσο αυτό δεν συμβάλει ιδιαιτέρως στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, για το οποίο δουλέψαμε και επιτύχαμε πολλά κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top