Αλαλούμ με το e-banking και το αφορολόγητο – Ποιοι κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα» λέει το υπουργείο Οικονομικών

Αλαλούμ με το e-banking και το αφορολόγητο

Αλαλούμ με το αφορολόγητο έχουν προκαλέσει οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να διακρίνουν ποιες μεταφορές χρημάτων αποτελούν προσωπική συναλλαγή και ποιες είναι δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο. Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύουν χιλιάδες φορολογούμενοι να «χάσουν» δαπάνες και να μην καλύψουν το όριο για το αφορολόγητο, που ισούται με δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος (10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01). Στην περίπτωση αυτή, στο ποσό που υπολείπεται επιβάλλεται φόρος-πρόστιμο στο 22%.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, τονίζουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το αφορολόγητο λόγω των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονική συναλλαγή και οι τράπεζες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν χτίζουν το αφορολόγητο ή αποτελούν ιδιωτική συναλλαγή.

Ήδη οι επαγγελματικοί λογαριασμοί δηλώνονται - προσθέτουν οι ίδιες πηγές - ενώ η τραπεζική ηλεκτρονική συναλλαγή δεν αποτελεί το μόνο αποδεικτικό στοιχείο, απαντούν από το υπουργείο οικονομικών.

Και η σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ  έχει από καιρό επισημάνει πως το στοιχείο αυτό είναι βοηθητικό και ενδεικτικό, όχι αποκλειστικό.

Άλλωστε σε κάθε συναλλαγή ακόμη και με ηλεκτρονική τραπεζική, υπάρχει η απόδειξη ή το τιμολόγιο, το οποίο μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος και να μην έχει κανένα πρόβλημα, πρόσθεσαν στο star.gr οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top