Πέντε προϋποθέσεις για τη διετή μεταβατική περίοδο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έθεσε η Κομισιόν

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Brexit: Οι 5 προϋποθέσεις για τη μεταβατική περίοδο

Τις διαπραγματευτικές γραμμές για τη μεταβατική περίοδο της εξόδου του ΗΒ από την  ΕΕ, αποφάσισε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες και παρουσίασε ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Επισημαίνοντας ότι η “ικανοποιητική συμφωνία” στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων “δεν είναι το τέλος του δρόμου”, ο Επικεφαλής Διαρπαγματευτής υπενθύμισε ότι τη μεταβατική περίοδο της αποχώρησης ζήτησε τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Απρίλιο, όσο και η ίδια η Τ. Μέι στην ομιλία της στην Φλωρεντία.

Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής εξήγησε ότι η “μεταβατική περίοδος είναι χρήσιμη” ως προς την προετοιμασία της μετάβασης, αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι εξής πέντε προϋποθέσεις:

1) την ενότητα της κοινής αγοράς, σε όλους τους τομείς της οικονομίας και τις 4 ελευθερίες της ΕΕ,
2) την ενότητα της τελωνειακής ένωσης (κοινοί δασμοί),
3) όλοι οι νέοι κανονισμοί και οδηγίες θα ισχύουν και για το ΗΒ, με την ερμηνεία του ΔΕΕ,
4) δεν μπορεί να είναι αλα κάρτ - όλες οι πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ θα συνεχίσουν να ισχύουν,
5) η αυτονομία λήψης αποφάσεων της ΕΕ θα συνεχίζει να ισχύει.

Το πρωί της 30ης Μαρτίου 2019 το Η.Β. θα είναι τρίτο κράτος και στο πλαίσιο της μετάβασης θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα και όλες τις υποχρεώσεις της κοινής αγοράς (εκτός από τη συμμετοχή σε όργανα και το δικαίωμα ψήφου), εξήγησε ο Μ.Μπαρνιέ.

Ως προς την διάρκεια, όπως εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ το Συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να είναι “μικρή περίοδος και αυστηρά καθορισμένη περίοδος” και η Τερέζα Μέι ζήτησε δύο έτη και κατά τον Μπαρνιέ αυτά λήγουν στις 21 Δεκεμβρίου 2020 - οπότε και λήγει η το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ)

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι η βάση της όποιας μεταβατικής συμφωνίας θα είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης, διευκρινίζοντας ότι “χωρίς αρθρο 50 δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος” και κατά συνέπεια “χωρίς συμφωνία απόσυρσης δεν θα υπάρχει και μετάβαση”.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι τον Οκτώβριο του 2018 θα πρέπει να έχει υπογραφεί η συνθήκη του άρθρου 50 (συνθήκη απόσυρσης) και να έχει ξεκαθαρίσει το πλαισίο της μελλοντικής σχέσης: “για να ξέρουμε προς τι θα είναι η μετάβαση”.

Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής ξεκαθάρισε ότι η μελλοντική σχέση ΕΕ - ΗΒ θα συζητηθεί με τη Βρετανία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου - οπότε και οι 27 θα δώσουν νέες διαπραγματευτικές γραμμές.

Διευκρίνισε δε ότι από τα όσα του έχει μεταφέρει η διαπραγματευτική ομάδα του ΗΒ, οι Βρετανοί στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέση δεν επιθυμούν να μετέχουν στην τελωνειακή ένωση και η ΕΕ θα συνάψει μαζί τους μια “συμφωνία ελευθέρου εμπορίου”, όπως έκανε με την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Ν.Κορέα.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα εγκρίνει τις διαπραγματευτικές οδηγίες για τη μεταβατική περίοδο στις 21 Ιανουαρίου και η διαπραγμάτευση με το ΗΒ θα αρχίσει αμέσως μετά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top