Μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ: Αλλάζουν τα κλιμάκια - Πως θα γίνεται στο εξής η χρέωση

Όσοι υπερβαίνουν την κλίμακα, θα χρεώνονται με αυξημένη τιμή για την υπερβάλλουσα κατανάλωση και όχι όλη - Νέα ενημέρωση 21.04

Κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εξομαλύνονται οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και επέρχονται μειώσεις για τους καταναλωτές που υπερβαίνουν τα εκάστοτε κλιμάκια κατανάλωσης. 

Οι νέες ρυθμίσεις για τις ΥΚΩ , με τις οποίες μειώνονται σε τρία από τέσσερα τα κλιμάκια, θα ισχύσουν από 1-1-2018, με αποτέλέσμα να μειωθούν οι λογαριασμοί για δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές. 

Η κυριότερη αλλαγή είναι ότι, αν η κατανάλωση ενός νοικοκυριού υπερβεί το όριο της κλίμακας, τότε δεν θα χρεώνεται το σύνολο της κατανάλωσης με την αυξημένη τιμή του επόμενου κλιμακίου (όπως ισχύει τώρα) , αλλά μόνο η υπερβάλλουσα κατανάλωση. Έτσι επανέρχεται η κλιμακωτή χρέωση των ΥΚΩ.

Αναλυτικά το νέο τιμολόγιο των ΥΚΩ, το οποίο είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύει τόσο για την ημερήσια όσο και για τη νυχτερινή κατανάλωση έχει ως εξής:

- Από 0-1600 κιλοβατώρες τετραμηνιαίας κατανάλωσης, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα

- Από 1601-2000 kwh, 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

- Από 2001 και πάνω, 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σημειώνεται ακόμη, ότι η χρέωση του πρώτου κλιμακίου παραμένει στο επίπεδο που ισχύει και σήμερα.

Η προηγούμενη κλίμακα

0-1600 kwh, 0,00699 ευρώ ανά κιλοβατώρα

1601-2000 kwh, 0,0157 ευρώ ανά κιλοβατώρα

2001-3000 kwh, 0,03987 ευρώ ανά κιλοβατώρα

3001 kwh και πάνω, 0,0889 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Παράδειγμα

Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 1700 κιλοβατώρες. Με την παλιά κλίμακα θα χρεωνόταν 26.69 ευρώ, ενώ με την καινούργια 16,04 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, στις παρεχόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) εντάσσονται οι ακόλουθες υπηρεσίες: 

• Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών, σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο. 

• Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες. 

• Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ, που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top