Τσίπρας: Ο πρώτος προϋπολογισμός που μας βγάζει από τα μνημόνια

Eπίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση: «Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης»

«Πρώτο προϋπολογισμό που μας βγάζει από τα μνημόνια»  χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτόν του 2018, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή που ολοκληρώνεται σήμερα με την ψηφοφορία.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που οι θεσμοί δεν έρχονται να μας πουν ότι για τη νέα χρονιά χρειάζονται νέα μέτρα» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη για μία αναφορά του σε απόφθεγμα του Αϊνστάιν. «Μόνο που αυτό δεν το είπε ο Αϊνστάιν κύριε Μητσοτάκη. Είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Καλό θα είναι οι συνεργάτες σας να διαβάζουν τα ελληνικά Hoaxes πριν σας λένε τι να πείτε. Εντάξει ξέρουμε είστε άριστος, αλλά καλό είναι να ψάχνετε τι λέτε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Για την επίθεση στην κυβέρνηση σε σύγκριση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, διερωτήθηκε  απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κ. Σαμαρά, πώς το εξηγείτε αυτό; Αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε στην αντιπολίτευση;».

Για το success story επίσης ο κ. Τσίπρας υποστήριξε σε άλλο σημείο: «Μιλούσατε για success story με επιτόκια στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα και χωρίς ψέματα και λέμε ότι τα επιτόκια για το δεκαετές, πέσανε στο 3,7%. Συγκρίνονται;».

Στο ίδιο πνεύμα υποστήριξε: «Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία. Με μια κυβέρνηση τότε, που είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα του 4,5% για τα επόμενα χρόνια, ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε».

Απαντώντας στην κριτική του κ. Μητσοτάκη για υπερφορολόγηση, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε:  «Υπερφορολόγηση είναι τα 5 δισ. ή τα 30 δισ. που φέρατε εσείς; Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιος την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος το τέλος επιτηδεύματος;», αν και παραδέχθηκε ότι «εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό, και τώρα μας κατηγορείτε για αυτά που εσείς φορτώσατε» Όπως πρόσθεσε  «αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών».

Ο κ.Τσίπρας πήρε θέση και για την κόντρα με τη δικαιοσύνη. Όπως τόνισε,  «η κυβέρνηση τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και την σέβεται, αλλά όχι “α λα καρτ”»,  ενώ  συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί μηχανισμούς αποφυγής ελέγχων. «Μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές έχουν υποβάλλει ήδη δηλώσεις πόθεν έσχες» υπογράμμισε.   

 Σχολιάζοντας ακόμη την αναφορά του προέδρου της ΝΔ σε επικριτικές δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε:  

«Δεν είμαστε στο ίδιο κόμμα. Εμείς δεν το βάλαμε στα πόδια. Αποφασίσαμε να μείνουμε και να κρατήσουμε τον ελληνικό λαό στην Ευρώπη…  Μιας και αναφερθήκατε στην κ. Κωνσταντοπούλου να σας υπενθυμίσω τα έλεγε ο αντιπρόεδρος σας  κ. Γεωργιάδης για εσάς όταν δεν ανήκατε στο ίδιο κόμμα» .    

«Μια νέα ημέρα θα ξημερώσει και θα ξημερώσει  σύντομα» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, για πρώτη φορά  πριν τα μεσάνυχτα, για να ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία.           

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top