ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ξεχάσετε ούτε μία δόση αν δεν θέλετε να χάσετε τις 100 δόσεις

Μπαίνει στη τελευταία φάση της εφαρμογής της η ρύθμιση

Τι να προσέξετε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Δεκαεννέα ημέρες έχουν απομείνει για να περάσουμε στη νέα χρονιά, οπότε η ρύθμιση των 100 δόσεων μπαίνει στη τελευταία φάση της εφαρμογής της και χάνεται αυθημερόν μετά την ΜΗ πληρωμή μιας δόσης έστω και μία ημέρα μετά την λήξη της προθεσμίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Από 1.1.2018 νέες βεβαιωμένες οφειλές εφόσον δεν τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης, προκειμένου να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει ο οφειλέτης:

α) να εξοφλεί ολοσχερώς τις νέες οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες ή

β) να τις υπαγάγει σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες (πάγια ρύθμιση με επίσκεψη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεδομένου ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν υπάρχει ακόμα ηλεκτρονική εφαρμογή)

Με απλά λόγια:

Με το νέο έτος, απο την πρώτη ημέρα, δεν θα παρέχεται η δυνατότητα, που δίνεται στον φορολογούμενο, για το διάστημα από 1.1.2017 έως 31.12.2017, να εξοφλεί ολόκληρη τη νέα οφειλή εντός 15 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία λήξης της (όταν μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο δεν έχει εξοφλήσει εκπρόθεσμα -εντός 15ημέρου- άλλη οφειλή).

Δηλαδή από 1.1.2018 για να διατηρήσει ο φορολογούμενος τη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει να εξοφλεί ή να ρυθμίζει εμπρόθεσμα -πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες- όλες τις νέες οφειλές που θα προκύπτουν.

Παραδείγματα

Φορολογούμενος είχε εντάξει τις οφειλές του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 100 δόσεων και αποπληρώνει έκτοτε εμπρόθεσμα τα ποσά των δόσεων του και όλες τις νέες οφειλές που προκύπτουν. Στις 31.1.2018 εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2017. Ο οφειλέτης εντάσσει αυτή τη δόση στην πάγια ρύθμιση, απευθυνόμενος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις 25.1.2018 (εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν τις 31.1.2018). Στην περίπτωση αυτή, διατηρεί και τη ρύθμιση των 100 δόσεων επειδή η ένταξη σε ρύθμιση της νέας οφειλή έγινε εμπρόθεσμα.

Άλλος φορολογούμενος είχε εντάξει τις οφειλές του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 100 δόσεων και έκτοτε αποπληρώνει εμπρόθεσμα τα ποσά των δόσεων του και όλες τις νέες οφειλές που προκύπτουν. Ο ίδιος οφειλέτης όμως, πληρώνει εκπρόθεσμα στις 5.2.2018 το Φ.Π.Α. της επιχείρησής του που έληγε στις 31.1.2018, χάνοντας στην περίπτωση αυτή τη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς η νέα οφειλή, δεν εξοφλήθηκε εμπρόθεσμα (δηλαδή έως 31.1.2018).

Εκείνο που εφιστούν την προσοχή οι φοροτεχνικοί είναι να μην χαθεί ούτε μια ημέρα προθεσμίας νέας οφειλής. Και βεβαίως να καταβάλλονται εμπρόθεσμα και οι υπολειπόμενες δόσεις από τις ενταχθείσες στις 100.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top