Ξεκίνησε η «μάχη» του προϋπολογισμού στη Βουλή

Βέττας: Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός – Δένδιας: Μόνο τον αέρα δεν φορολογήσατε

Ξεκίνησε η «μάχη»  του προϋπολογισμού στη Βουλή

Ξεκίνησε η «μάχη»  του προϋπολογισμού στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών των κομμάτων.       

«Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο» ισχυρίσθηκε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας.  «Η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι σοβαρή υπόθεση για εμάς και όχι ένα πολιτικό παιχνίδι. Για μας προϋποθέτει στρατηγική στόχευση και προσήλωση σε αυτή. Ο ελληνικός λαός μάς ανέθεσε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τη γενική της κρίση και όχι μόνο από την οικονομική - και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε η κυβέρνηση « αγωνίζεται με σχέδιο, με διάλογο με την κοινωνία, ώστε του χρόνου τέτοιο καιρό να σχεδιάζουμε και να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό για την πατρίδα μας, που θα έχει βγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα προχωρά σε μια διαφορετική πορεία με αξιοπρέπεια και προοπτική».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος  κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για κρυφή ατζέντα, παραδέχθηκε πάντως ότι υφίστανται φορολογικές αδικίες κοινωνικές ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό και με το φορολογικό σύστημα, αλλά υποστήριξε ότι η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, κλείνει χωρίς δημοσιονομικά νέα μέτρα. «Έχουμε ξεπεράσει τα πιο δύσκολα. Αλλά έχοντας πλέον εμπειρίες χωρών που ήταν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε», τόνισε ο κ.  Βέττας.

Δένδιας: «Η κυβέρνηση άφησε αφορολόγητο μόνο τον αέρα»

«Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης, θα σας αποδείξουμε ότι δεν υπηρετεί ο προϋπολογισμός αυτούς τους στόχους. Κανέναν από αυτούς. Ούτε βέβαια υπηρετεί το ιδεολόγημά σας της δήθεν καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Που δεν θα είναι ούτε καθαρή, ούτε έξοδος» τόνισε  ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, παρουσία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Ο κ.  Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση και ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι «άφησε αφορολόγητο μόνο τον αέρα».  «Εμείς, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία το 2014, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσαμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και συγκεκριμένες μειώσεις είναι η ξεκάθαρη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον» τόνισε επίσης ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.  

Κατέληξε στην αγόρευσή του ο κ. Δένδιας:

«Δεν έχουμε ταξικούς φίλους, όπως δεν έχουμε και ταξικούς εχθρούς. Έχουμε συμπαραστάτες και συμμάχους στη μάχη για πρόοδο και προκοπή όλους τους Έλληνες. Εσείς δοκιμαστήκατε. Αποτύχατε. Η κοινωνία σας ζύγισε και βρεθήκατε ελλιποβαρείς.

Μέρες γιορτινές που έρχονται, σας προτρέπω ν’ ακούσετε την ευχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας: Το νέο χρόνο, με το καλό, στο σπίτι σας!»

Κουτσούκος: Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2060    

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε από την πλευρά του ότι το τέλος των μνημονίων δεν θα επέλθει το καλοκαίρι του 2018 καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη δεσμευτεί για νέα μέτρα εως το 2022, για υψηλά πλεονάσματα εως το 2060 και για την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για έναν αιώνα.

«Οι επόμενοι προϋπολογισμοί του 2019 και 2020 - όποιος και να τους καταθέσει - θα ενσωματώνουν μέτρα 4,9 δις ευρώ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  προνομοθέτησε. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει την χώρα για υπερβολικά πλεονάσματα έως το 2060 και την δημόσια περιουσία στο υπερταμείο» υποστήριξε.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top