Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Προτεραιότητα στις γυναίκες για ανώτατες θέσεις στην ΕΚΤ

Ο Γκαλτιέρι ζητά από τις κυβερνήσεις να δώσουν στο Ευρωκοινοβούλιο λίστα με πιθανούς υποψήφιους/ες για την αντικατάσταση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ

Προτεραιότητα στις γυναίκες για ανώτατες θέσεις στην ΕΚΤ

Πιέσεις για να αναλάβουν γυναίκες περισσότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μια τέτοια προσπάθεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκαλτιέρι ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν στο Ευρωκοινοβούλιο λίστα με πιθανούς υποψήφιους και υποψήφιες για την αντικατάσταση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο του οποίου η θητεία λήγει τον Μάιο.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αξιολογήσουν τους υποψηφίους σε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις, σύμφωνα με επιστολή του Γκαλτιέρ στον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ.

Η επιτροπή αυτή του Ευρωκοινοβουλίου είχε στο παρελθόν κόντρα με την ΕΚΤ επειδή η κεντρική τράπεζα δεν έχει αρκετές γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις. Σήμερα το εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει στις τάξεις του μία γυναίκα, τη Σαμπίν Λαουτενσλάγκερ από τη Γερμανία. Η Ντανιέλ Νουί από τη Γαλλία ηγείται του τμήματος Εποπτείας των τραπεζών της ΕΚΤ.

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει επίσημο ρόλο στην επιλογή του αντιπροέδρου της ΕΚΤ που θα γίνει από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης.

Μέχρι σήμερα επικρατέστερος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάνσιο θεωρούνταν ο Λουίς ντε Γκίντος, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας. Η Ισπανία δεν έχει εκπρόσωπο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μετά το 2012.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top