Θύελλα από αντιπολίτευση για την προκλητικότητα Ερντογάν: Ασυγχώρητη η προχειρότητα της κυβέρνησης

Λοβέρδος: Δεν διορθώνεται το κακό που έγινε – Πρέπει να αναστραφεί το κλίμα ως το τέλος της ημέρας - Νέα ενημέρωση 18.57

Θύελλα από αντιπολίτευση για την προκλητικότητα Ερντογάν

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην αντιπολίτευση η προκλητική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο απαρίθμησης των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας και μάλιστα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγές της ΝΔ, οι οποίες σημείωσαν πως η Πειραιώς θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας μετά την ολοκλήρωσή της, σχολίασαν πως «όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης».

Διαβάστε ακόμη: Βαρύ κλίμα στην Αθήνα - Προκλητικός μέσα στο σπίτι μας ο Ερντογάν: Έθεσε θέμα Θράκης, "Λωζάνης" και Αιγαίου

Υπενθύμισαν ότι η Νέα Δημοκρατία «είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμύνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το αρνήθηκε».

Δένδιας: Απαράδεκτος ερασιτεχνισμός   

«Κάνει ένα τεράστιο λάθος και το κάνει ηθελημένα ο κ. Ερντογάν. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι από τις συνθήκες στις οποίες προβλέπονταν αναθεωρήσεις» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας στον Σκάι. Όπως πρόσθεσε, «είναι απαράδεκτος ερασιτεχνισμός να προσκαλείται ο Τούρκος Πρόεδρος στην Αθήνα χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα θέσει τέτοια θέματα».  

 

Λοβέρδος: «Δεν διορθώνεται το κακό που έγινε»

«Δεν διορθώνεται το κακό που έγινε. Αυτά που ειπώθηκαν τραυματίζουν τα ελληνικά συμφέροντα» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε παρέμβασή του στον Σκάι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για «κακή προετοιμασία της Ελλάδας» για την επίσκεψη Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να αλλάξει και με την ερμηνεία.Ο κύριος Ερντογάν δημοσίως, μπροστά σε όλες τις διεθνείς κάμερες έθεσε σοβαρότατα θέματα, επαναλαμβάνοντας άκυρες θέσεις μέσα στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο».

Όπως υπογράμμισε, με βλέμμα προφανώς στραμμένο στις δηλώσεις Τσίπρα-Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους, «υπάρχει χρόνος ακόμη να διορθωθούν κάποια πράγματα, πρέπει ως το τέλος της ημέρας να αναστραφεί το κλίμα».

Ποτάμι: Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η επίσκεψη; 

«Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η επίσκεψη;» αναρωτιέται το «Ποτάμι» το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

 «Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ο κ. Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης» μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο». Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη χθεσινή δήλωσή του επεσήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο Αρχηγού Κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία. Μια επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν».

ΚΙΔΗΣΟ: Ακατανόητοι και ατυχείς οι χειρισμοί

«Ακατανόητους και το λιγότερο ατυχείς»  χαρακτηρίζει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών τους χειρισμούς του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά την υποδοχή του προέδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΚΙΔΗΣΟ, η ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη, είναι μεγάλη, και τη μοιράζονται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα - ο οποίος και τον πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας-, και ο οποίος «όφειλε να έχει θέσει και το πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν, με τρόπο που ταυτόχρονα, θα προχωρούσε τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά θα εξυπηρετούσε και τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top