Διαψεύδονται τα περί «ελέγχων στα βελγικά αεροδρόμια» ταξιδιωτών από την Ελλάδα

Τι λένε πηγές της Κομισιόν για τους ισχυρισμούς ότι «η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός Σένγκεν»

Διαψεύδονται οι έλεγχοι Ελλήνων ταξιδιωτών στο Βέλγιο

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαψεύδονται από την ΕΕ ισχυρισμοί ότι “η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός Σένγκεν”, μετά από καταγγελίες δύο ευρωβουλευτών ότι υπέστησαν έλεγχο ταυτοπροσωπίας κατά την έξοδό τους από πτήση που έφτασε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρας. Παρομοίως διαψεύδεται ο ισχυρισμός ότι το Βέλγιο έχει επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους στις πτήσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν παρέχουν υποχρεωτικά τα κράτη μέλη στην Κομισιόν (και τα οποία είναι δημόσια προσβάσιμα στον ιστότοπο της Κομισιόν (https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/schengen/reintroduction-border-control_en ) το Βέλγιο ουδέποτε έχει ζητήσει να επαναφέρει τέτοιους ελέγχους.

Αντιθέτως το Βέλγιο συνεχίζει, στα πλαίσια της συνθήκης Σένγκεν και σύμφωνα με τον κανονισμό να πραγματοποιεί περιοδικούς ελέγχους ταυτοπροσωπίας και εγγράφων από το 2005, όταν και διαπιστώθηκαν τα πρώτα περιστατικά παράνομης εισόδου στη χώρα αυτή, μέσω ελληνικών πτήσεων. Το θέμα αρχίζει να καταγράφεται επί ηγεσίας Ντ.Μπακογιάννη στο Υπουργείο Εσωτερικών, το 2005, οπότε και οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν τις πρώτες παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Από το 2005 ως σήμερα, οι συγκριμένοι έλεγχοι, ουδέποτε σταμάτησαν οριστικά και κατά περιόδους έχουν διαφορετική ένταση.

Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα περιστατικά που καταγγέλλουν χθες με δημόσιες αναρτήσεις δύο ευρωβουλευτές από την Ελλάδα, σημειώνεται ότι η πτήση συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρίας που τους μετέφερε έφτασε προσέγγισε, όπως πάντα τη φυσούνα , στον τερματικό σταθμό αφίξεων Σένγκεν (terminal A - gate 55). Ο έλεγχος που έγινε στη συνέχεια ήταν έλεγχος ταυτοπροσωπίας επιβατών στην πύλη, στην έξοδο της φυσούνας και όχι σε χώρο αφίξεων εκτός Σέγνκεν.

Το Βέλγιο δεν “αγνοεί” τη συνθήκη όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αλλά στα πλαίσια της συνθήκης πραγματοποιεί, όπως έχει το δικαίωμα περιοδικούς αστυνομικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι δεν είναι γενικευμένοι και δεν έγιναν σε αρκετές άλλες πτήσεις, όπως για παράδειγμα σε δύο άλλες πτήσεις που έφτασαν την ίδια μέρα στο Βέλγιο από την Ελλάδα, στο ίδιο και σε δεύτερο αεροδρόμιο.

Η Κομισιόν απορρίπτει αυστηρά ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα είνα “de facto” εκτός συνθήκης Σένγκεν και σημειώνει πως η συνθήκη έχει άρθρα και πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις.

Τις τελευταίες ώρες και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης καταδίκασε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top