Ιρλανδικό μοντέλο: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση δανείων που προτείνουν οι τράπεζες

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χιλιάδες δανειολήπτες από τις αρχές του 2018

Ιρλανδικό μοντέλο: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση δανείων

Αντιμέτωποι με ένα νέο «κύμα» ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που προβλέπεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2018, κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι απέτυχαν να υπαχθούν σε κάποιο νομικό πλαίσιο προστασίας ή εξυγίανσης, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής ή της εμπορικής αξίας του ακινήτου τους.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και εκείνοι που είχαν μεγάλα δάνεια και περιουσία δεν ήταν παρά το… πρώτο πιάτο, σε μία διαδικασία η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σε βάθος διετίας.

«Ενας σημαντικός αριθμός από τα 18.000 ακίνητα που υπολογίζεται ότι θα βγουν στο “e-σφυρί” έως το τέλος του επόμενου χρόνου δεν αποκλείεται να αφορά και σε υπόχρεους που είτε δεν προσπάθησαν είτε δεν μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο στο νόμο Κατσέλη ή στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, χωρίς να διαχωρίζεται το ύψος της οφειλής ή της αξίας του ακινήτου», τονίζουν, εκφράζοντας φόβους πως το 2019 θα αναδειχθεί σε… έτος εκποιήσεων».

Οι ρυθμίσεις δανείων που κερδίζουν έδαφος

Μία ρύθμιση με επιρροές από… Ιρλανδία προτείνουν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες. Πρόκειται για το «Split and Freeze», που προβλέπει το «σπάσιμο» του στεγαστικού δανείου στα δύο και το σταδιακό «κούρεμα» -από 3% έως 4%- στο «παγωμένο» τμήμα του κεφαλαίου, για διάστημα που ξεκινά από τα πέντε χρόνια και φθάνει μέχρι τη 15ετία.

Ο εν λόγω δανειολήπτης είχε τη δυνατότητα ρύθμισης για χρονικό διάστημα 293 μηνών, με το διαχωρισμό της οφειλής σε δύο τμήματα: ένα έντοκο, ποσού 52.164 ευρώ, για σχεδόν 24 χρόνια και ένα δεύτερο, ποσού 52.239 ευρώ, το οποίο παρέμενε «παγωμένο», άτοκα και χωρίς καμία απαίτηση για τα πρώτα 15 έτη. Εφόσον οι δόσεις του πρώτου τμήματος καταβάλλονταν κανονικά, τότε η οφειλή του δεύτερου τμήματος θα μειωνόταν κατά 4% ετησίως για 15 έτη (συνολική απομείωση 60%).

Πέραν του ιρλανδικού μοντέλου, σταδιακά οι τράπεζες «ρίχνουν» στην αγορά και τις αποκαλούμενες λύσεις οριστικής διευθέτησης.

Πρόκειται για την εθελοντική παράδοση του ακινήτου, όπου ο δανειολήπτης μπορεί να παραδώσει τα κλειδιά του ακινήτου του, πετυχαίνοντας διευθέτησή του υπολοίπου της οφειλής ή και διαγραφή της, τη μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση, μεταβιβάζοντας την κυριότητα του σπιτιού και υπογράφοντας αντίστοιχη σύμβαση, που εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο και, τέλος, την εθελοντική εκποίηση του ενυπόθηκου σπιτιού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top