Φρένο στις απεργίες με απαίτηση των θεσμών και ψαλίδι στα επιδόματα

Τι προβλέπει η συμφωνία με την κυβέρνηση και τι ακόμα συζητείται

Φρένο στις απεργίες, ψαλίδι στα επιδόματα

Προωθείται  για ψήφιση στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που βάζει φρένο στις απεργίες, καθώς  προβλέπει ότι για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφορά τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πάντως για το  ζήτημα των απεργιών  ότι δεν επέρχεται καμία αλλαγή στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις και ότι δεν αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων πάντως εκτιμούν ότι η νέα ρύθμιση θα φέρει αλλαγές και στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κήρυξη απεργιών.

Στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, για τα οποία ήδη προβλέπονται μεγάλες περικοπές, το ερώτημα πλέον είναι αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιμείνουν στην εφαρμογή της μεθοδολογίας που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, που ζητά να μειωθούν  έως και 50% τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι αλλαγές στο σύστημα οικογενειακών παροχών από τον Ιανουάριο του καταργούν ουσιαστικά το  μοντέλο που έδινε έμφαση στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και καθιερώνουν ένα «ενιαίο επίδομα τέκνων», ενώ η «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων στα επιδόματα αναπηρίας εξαρτάται από την ικανότητά τους να ασκούν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, καθώς θεσπίζεται ο όρος της «λειτουργικής αναπηρίας».

Αλλαγές με στόχο την περικοπή των δικαιούχων προβλέπονται και στο σύστημα των επιδοτήσεων μεταφορών  (για πολύτεκνους, φοιτητές, άνεργους, στρατιωτικούς κ.α.), ενώ προβλέπεται η δημιουργία οργανισμού παροχών ως ενιαίας αρχής πληρωμής για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top