Κακοδιαχείριση και διαφθορά στο Δημόσιο: Υπεξαιρέσεις και χιλιάδες «ύποπτες» ελληνοποιήσεις

Απίστευτες υποθέσεις στην έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης

Καλά κρατούν η κακοδιαχείριση και η διαφθορά στο Δημόσιο
Κάποια πράγματα φαίνεται πως δεν αλλάζουν ούτε επί… κρίσης.
 
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρία Παπασπύρου, την περσινή χρονιά στο στόχαστρο των 12 επιθεωρητών της υπηρεσίας μπήκαν συνολικά 1.688 υποθέσεις έπειτα από καταγγελία.
 
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΕΔΔ, οι ποινικές υποθέσεις που αφορούν υπαλλήλους του δημοσίου τομέα αλλά και αιρετούς και μετακλητούς έφτασαν το 2016 τις 1.267
 
Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε 466 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και σε 378 αιρετούς, διώχθηκαν ποινικά και 159 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και 46 γιατροί.
 
Όσον αφορά τις κατηγορίες των υποθέσεων, οι μισές (54,7%) αφορούν την οικονομική διαχείριση. Μία στις δέκα (12,6%) αφορά την παραβίαση διοικητικών διαδικασιών, ενώ λιγότερες είναι οι υποθέσεις που αφορούν πολεοδομικά (7,1%), Υγεία (4,3%), περιβάλλον (3%) και δημόσια έργα (2,1%).
 
Η Γενική Επιθεωρήτρια είπε πως στο στόχαστρο της υπηρεασίας έχουν μπει και περίπου 137.000 ύποπτες ελληνοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. «Έχουμε περιπτώσεις όπου 40 άτομα δήλωσαν την ίδια διεύθυνση κατοικίας. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, για να κάνεις κανείς αίτηση πολιτογράφησης στη χώρα μας πρέπει να δηλώνει κάτοικος Ελλάδας. Έτσι, είχαμε με την ανοχή υπηρεσιών τέτοια φαινόμενα» είπε η κα Παπασπύρου, η οποία είπε πως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δημόσιοι υπάλληλοι χρέωναν για να κάνουν τα στραβά μάτια στις περιπτώσεις ελληνοποιήσεων από 3.000 έως και 5.000 ευρώ το άτομο.
 
Με αφορμή την έκθεση, η κα Παπασπύρου αναφέρθηκε σε 4 μεγάλες υποθέσεις:
 
Υπάλληλοι του Μετρό στις γραμμές 2 και 3 υπεξαίρεσαν 1.156.000 ευρώ με τη διάθεση εισιτηρίων για τα οποία δεν είχαν εκδοθεί τα αντίστοιχα παραστατικά
 
Εντοπίστηκε μη νόμιμη δαπάνη ύψους 241.000 ευρώ από τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για κατηγορίες πρόσθετων αμοιβών, που χωρίς χρέωση καταβλήθηκαν σε υπαλλήλους του ΕΛΚΕ τα έτη 2013-2014.
 
Για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ανατέθηκε με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς σε Μικτό Κλιμάκιο Επιθεωρητών του ΣΟΕΕ, με συντονιστές ειδικούς επιθεωρητές από το Γραφείο του ΓΕΔΔ, η διενέργεια οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο. κατά τα έτη 2011-2015 στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
 
Για την υπόθεση του Υποθηκοφυλάκων οποία συγκροτήθηκε, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας Μικτό Κλιμάκιο Επιθεωρητών του ΣΟΕΕ για τη διενέργεια επιθεώρησης - ελέγχου, κατ΄αρχήν δειγματοληπτικά, στο άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αχαρνών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top