ΕΚΠΟΙΖΩ σε κυβέρνηση: Στα λόγια μόνο η προστασία της πρώτης κατοικίας

«Σε κίνδυνο χιλιάδες οφειλέτες» επισημαίνει η Ένωση Καταναλωτών

ΕΚΠΟΙΖΩ: Σε κίνδυνο η α’ κατοικία για χιλιάδες οφειλέτες

Με διαδικασίες εξπρές ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ένα μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν ληφθεί εις βάρος χιλιάδων οφειλετών, όπως επισημαίνει η Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

- Από το 2015 έπαυσε η οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς.

- Η μόνη προστασία της κατοικίας, μέσω του Ν.3869/2010 (Νόμου Κατσέλη), από 1.1.2016 έγινε προσωρινή, μέχρι το τέλος του 2018 και με πιο αυστηρές προϋποθέσεις.

- Από το 2015 είναι επιτρεπτή, με τις προϋποθέσεις του Ν.4354/2015, η πώληση των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε επενδυτές/funds κτλ.

- Από 1.1.2016 ισχύουν οι διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προβλέπουν λιγότερα και πιο αδύναμα μέσα άμυνας του οφειλέτη απέναντι στους πλειστηριασμούς, με μικρότερες τιμές πρώτης προσφοράς των ακινήτων.

- Πλέον, με ηλεκτρονικές διαδικασίες τύπου δημοπρασιών «ebay», οι οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους

Παράλληλα, η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει πως οι οφειλέτες δυσκολεύονται να βρουν εξωδικαστική λύση για τα χρέη τους μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας, είτε γιατί οι τράπεζες τον εφαρμόζουν πλημμελώς είτε επειδή οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι μη ρεαλιστικές.

«Όχι μόνο δεν προστάτευσαν την πρώτη κατοικία αλλά αποδυνάμωσαν και το πλαίσιο προστασίας»

Η Ένωση Καταναλωτών υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει λάβει μέτρα για την προστασία της κύριας κατοικίας, αλλά αντίθετα έχει αποδυναμώσει σημαντικά το ήδη ισχύον πλαίσιο προστασίας.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει τα επιχειρήματα για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αόριστα και αναπόδεικτα και υπογραμμίζει πως θεωρεί ότι το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο και κανείς δεν πρέπει να στερηθεί την κατοικία του.

«Οφείλει, επομένως, η πολιτεία, όσο διαρκεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία, να  θωρακίσει την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, διότι άλλως κινδυνεύουν χιλιάδες οικογένειες να οδηγηθούν οριστικά και αμετάκλητα στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό» επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, καλώντας την κυβέρνηση να μην λάβει μέτρα άμεσα ώστε:

-  καμία κύρια κατοικία να μην εκπλειστηριαστεί
- να διασφαλίσει την προστασία της κύριας κατοικίας του ν. 3869/10 (ν. Κατσέλη) ως μόνιμη, όπως αρχικά ήταν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top