Economist: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταργήσει την υποχρεωτική εφαρμογή της σαρία

«Σχεδόν έναν αιώνα μετά την αποχώρηση των σουλτάνων, οι Έλληνες μουσουλμάνοι δεν θα χρειάζεται να ζουν με τους οθωμανικούς κανόνες»

Economist: Η Ελλάδα ετοιμάζει αλλαγές στη σαρία

Πρώτο θέμα σήμερα στον Economist είναι η εφαρμογή της σαρία στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το πολιτικοοικονομικό περιοδικό, «σχεδόν έναν αιώνα μετά την αποχώρηση των σουλτάνων, οι Έλληνες μουσουλμάνοι δεν θα χρειάζεται να ζουν με τους οθωμανικούς κανόνες».

Όπως επισημαίνει, μόνο σε ένα μικρό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε απομείνει η εφαρμογή της σαρία ως υποχρεωτική: στη Δυτική Θράκη (τονίζει ότι στη Βρετανία υπάρχουν δεκάδες «συμβούλια» για τη σαρία αλλά λειτουργούν σε εθελοντική βάση). «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας αριστερός πρωθυπουργός, ετοιμάζεται να φέρει νομολογία που θα το αλλάξει αυτό» σημειώνει.

Κάνοντας μια αναδρομική στο παρελθόν και στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο  Economist τονίζει πως εξαιρέθηκαν δύο πληθυσμοί: οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε ακόμη: Προαιρετική η Σαρία με νομοθετική ρύθμιση

«Συνέβη, όμως, το εξής παράδοξο: Στην Τουρκία, το 1926 τερματίστηκε η σαρία ως ένα ανεπιθύμητο απομεινάρι της οθωμανικής θεοκρατίας, ενώ στην Ελλάδα οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί συνέχισαν να διευθετούν τα οικογενειακά τους ζητήματα με τον μουφτή» γράφει ο Economist, εξηγώντας πως η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι κάνει προαιρετική τη χρήση της σαρία: «Εάν θέλουν και οι δύο πλευρές, θα μπορούν να διευθετούν τα ζητήματά τους βάσει της σαρία. Αν δεν συμφωνούν σε αυτό, το λόγο θα έχει το ελληνικό δικαιικό σύστημα».

Ο Εconomist εξηγεί πως το θέμα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από μία 60χρονη Ελληνίδα μουσουλμάνα, στην οποία ο αποθανών σύζυγός της, της άφησε την περιουσία του με διαθήκη. Η αδερφή του αποθανόντος ζήτησε μερίδιο βάσει της σαρία. Ενώ πρωτοβάθμια δικαιώθηκε η 60χρονη χήρα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το θέμα έπρεπε να διευθετηθεί βάσει της σαρία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top