Τουσκ: Επανασυνδέουμε την Ευρώπη βήμα-βήμα

Σύνοδος με τη συμμετοχή Τσίπρα για τις σχέσεις της ΕΕ με χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Τουσκ: Επανασυνδέουμε την Ευρώπη βήμα-βήμα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου  

Στον απολογισμό των οκτώ ετών λειτουργίας της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στις σημερινές αποφάσεις, αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της συνάντησης των 28 με τις χώρες της ΑΕΣ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, αναγνωρίζει τις "ευρωπαϊκές φιλοδοξίες" των συνδεδεμένων χωρών της, δηλαδή της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, και "χαιρετίζει την ευρωπαϊκή τους επιλογή". "Προσωπικά πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες που εξέφρασαν ορισμένοι από τους εταίρους μας είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για την επιτυχία των κοινωνιών τους καθώς και για τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης στο σύνολό της", δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Τουσκ υπενθύμισε ότι μόλις πριν από οκτώ χρόνια η ΕΕ ξεκίνησε την Ανατολική Εταιρική Σχέση σε μια σύνοδο κορυφής στην Πράγα. "Το θυμάμαι καλά, γιατί ως τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας ήμουν ένας από τους εμπνευστές", είπε χαρακτηριστικά και απέδωσε τον λόγο στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν να προσεγγίσουν τους γείτονές μας από την Ανατολική Ευρώπη και πως αυτό απαιτούσε μια πιο στρατηγική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στην περιοχή, η οποία είχε γίνει η άμεση γειτονιά της ΕΕ μετά τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007.

"Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας", είπε ο Ντ.Τουσκ. "Σήμερα έχουμε συμφωνίες σύνδεσης με τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνουν τους σημαντικότερους τομείς συνεργασίας, από το εμπόριο έως τα ταξίδια χωρίς βίζα", ο οποίες κατέληξε την αναλυτική αναφορά του με τη φράση "με λίγα λόγια, επανασυνδέουμε την Ευρώπη βήμα προς βήμα".

Σημείωσε δε, ότι αργότερα σήμερα η ΕΕ θα υπογράψει μια φιλόδοξη νέα Συνολική και Ενισχυμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης με την Αρμενία, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν.

Τόνισε ακόμη ότι η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης σε ορισμένους ειδικούς τομείς, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ψηφιακή οικονομία, οι ευρυζωνικές επενδύσεις , καθώς και επενδύσεις σε έργα στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και των έργων υποδομής.

Αλλά πάνω απ όλα, όπως είπε “θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των πολιτών μας και να δώσουμε περισσότερη υποστήριξη στην κοινωνία των πολιτών". Κατά τα προσεχή έτη η ΕΕ θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τη συμμετοχή των νέων σε προγράμματα ανταλλαγών και πρακτικής άσκησης σε χώρες της ΕΕ. "Θέλουμε περισσότεροι σπουδαστές και ακαδημαϊκό προσωπικό να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Erasmus+", τόνισε.

"Όμως, ενώ υπάρχουν πράγματι καλές προοπτικές για το μέλλον, οι ψυχρές ή οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να δημιουργούν δυσκολίες στις χώρες της ανατολικής εταιρικής σχέσης", τόνισε ο Τουσκ.

"Ο θάνατος πέντε Ουκρανών στρατιωτών χθες είναι μόνο η τελευταία απόδειξη των τραγικών συνεπειών της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ΕΕ καταδικάζει την επιθετικότητα της Ρωσίας και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας", ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο.

"Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι το κοινό μας μέλλον έγκειται στην ετοιμότητα της ΕΕ να ανοίξει πολιτικές της ΕΕ για τους εταίρους μας", ανέφερε. "Και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό", σημείωσε. "Είναι επίσης το κυριαρχικό δικαίωμα καθενός από τους Ευρωπαίους γείτονές μας από την Ανατολή να επιλέξουν το επίπεδο φιλοδοξίας και τους στόχους που επιδιώκουν, στις σχέσεις τους με την ΕΕ" κατέληξε.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top