Μητσοτάκης στον EUObserver: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στη λιτότητα

«Τέλος στη σουρεαλιστική εποχή στην Ελλάδα αν εκλεγεί η ΝΔ»

Μητσοτάκης: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στη λιτότητα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον EUObserver, η οποία δημοσιεύεται με τον τίτλο «Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα υπόσχεται τέλος στη “σουρεαλιστική” εποχή».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφ’ όσον εκλεγεί, θα αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκής έμπνευσης λιτότητα και θα δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα. «Η λιτότητα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα είχαμε πολλή λιτότητα και λίγες μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. «Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, κάθε φορά που μιλούσαμε στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις, το πρώτο πράγματα που ερχόταν στο μυαλό ήταν οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές συντάξεων. Θεωρώ ότι είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές μας προς όφελος των μεταρρυθμίσεων χωρίς να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας», συμπληρώνει. Προτεραιότητά του θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, που σημαίνει «περιβάλλον φιλικό προς τη επιχειρηματικότητα».

Εκλογές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν κανονικά το 2019, αλλά με το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και τον Πρωθυπουργό να ηγείται ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται. «Η έκβαση των εκλογών δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουμε και ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές με σημαντική διαφορά, αλλά ο δρόμος θα είναι ούτως ή άλλως μακρύς και δύσκολος», υποστηρίζει. Η Νέα Δημοκρατία είναι «το μόνο πολιτικό κόμμα που διαθέτει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που “κοιτάει” πέρα από το τέλος του ισχύοντος προγράμματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε και γνωρίζει πώς να τις υλοποιήσει, ισχυρίζεται ο 49χρονος πολιτικός, ο οποίος τονίζει πάντως ότι «για κανέναν δεν τίθεται θέμα 4ου προγράμματος». Απεναντίας, «θα υπάρξει μία συμφωνία για την κάλυψη των άμεσων δημοσιονομικών αναγκών της χώρας. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αποτελούν καθήκον του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλάει μόνο για έξοδο από τα προγράμματα χωρίς να παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για το διάστημα που θα ακολουθήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση «όσο μεγαλύτερη συναίνεση υπάρξει, τόσο το καλύτερο θα είναι για τον καθένα».

Ο αρχηγός της ΝΔ υποστηρίζει ότι αποδεχόμενος ο Πρωθυπουργός ένα οικονομικό πακέτο ύψους 5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020 και στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3.5% μέχρι το 2020, ουσιαστικά αποδέχθηκε μέτρα «που υπερβαίνουν τη θητεία του». Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι, κατά τη γνώμη του, «εντελώς σουρεαλιστικό» και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει «υπερφορολογήσει την οικονομία» και «έχει σκοτώσει την όποια ανάπτυξη θα μπορούσαμε να έχουμε» με αποτέλεσμα «το πείραμα Τσίπρα» να μας έχει κοστίσει 100 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές της Ελλάδας φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, συμπληρώνει, καθώς αποδέχθηκαν «λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» που δεν στήριξε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ερωτηθείς πώς θα πείσει τους πιστωτές της χώρας και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως είναι η Γερμανία, να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «ο ελληνικός λαός αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό από αυτόν που κάποιες φορές λαμβάνει». Αφήνοντας ασχολίαστη την αποχώρηση Σόιμπλε  από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, υποστηρίζει ότι δεν αναμένει «δραματικές αλλαγές» στις γερμανικές θέσεις της επόμενης κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει την άποψη ότι «όσο λιγότερο αξιόπιστος είναι κανείς σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι πιστωτές στα δημοσιονομικά» υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποφύγει κάθε καθυστέρηση, ενώ κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί  ότι η Ελλάδα «χτίζει ένα success story», σημειώνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση» συμπληρώνοντας ότι «όταν αυτό αλλάξει, τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για πραγματικό success story». Το 2015 «θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από το πρόγραμμα μέσω ενός προληπτικού πιστωτικού ορίου», δηλώνει εν κατακλείδι, αλλά  και ότι μπαίνουμε στο 2018 και συνεχίζουμε να ζούμε «τη μέρα της μαρμότας».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top