Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Εφικτή η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης - Τι «deadline» έθεσε

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Κομισιόν: Εφικτή η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, όπως επιβεβαιώνεται από τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Αντιπρόεδρος χαρακτήρισε ως εφικτή και την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού - staff level agreement SLA) πριν από το τέλος του έτους.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, που μέχρι προ ενός έτους είχε τη γενική εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, τόνισε πως η Κομισιόν αναμένει "υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας".

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Β.Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι "σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα, επίσης διαπιστώνουμε ότι αποδίδει - και υπεραποδίδει η προσπάθεια της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς στόχους".

"Ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα", σημειώνει. "Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και το δημοσιονομικό πλεόνασμα του χρόνου", εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά στη  βελτίωση της είσπραξης φόρων, σημείωσε ότι "αυτός είναι ένας τομέας όπου συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, τις οποίες και ενισχύουμε με την όποια απαραίτητη τεχνική συνδρομή".

Κατέληξε δε λέγοντας ότι "η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωράει κανονικά" και "αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμαστεί για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος".

"Δεν θέλω τώρα να δεσμευτώ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες - υπάρχει μια σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να πληρούνται, πάντως στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αυτό το χρονοδιάγραμμα έχουμε και εμείς κατά νου", επεσήμανε ο Β.Ντομπρόβσκις.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top