Βρυξέλλες: Τροποποίηση του κανονισμού Σένγκεν για είσοδο-έξοδο από την ΕΕ

Τι ανακοίνωσε η Προεδρία για τον κανονισμό που εξέδωσε το Συμβούλιο Κρατών - Μελών

Βρυξέλλες: Τροποποίηση του κανονισμού Σένγκεν

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ εξέδωσε σήμερα κανονισμό για το σύστημα εισόδου-εξόδου και κανονισμό για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν όσον αφορά το σύστημα εισόδου-εξόδου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Προεδρία, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Υπουργών και του ΕΚ.

Σύμφωνα με την Προεδρία, το σύστημα εισόδου-εξόδου θα συμβάλει στη μείωση των καθυστερήσεων κατά τους συνοριακούς ελέγχους και στη βελτίωση της ποιότητας των συνοριακών ελέγχων, μέσω του αυτόματου υπολογισμού της επιτρεπόμενης διαμονής κάθε ταξιδιώτη, αλλά και στην εξασφάλιση συστηματικού και αξιόπιστου εντοπισμού των προσώπων που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής.

Επιπλέον θα συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επιτρέποντας την πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου στο ταξιδιωτικό ιστορικό.

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να υπογράψουν τον εκδοθέντα κανονισμό. Το υπογεγραμμένο κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Ο eu-LISA, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, αναμένεται να αρχίσει τη δημιουργία του νέου συστήματος, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως το 2020.

"Ο ισχυρός έλεγχος των εξωτερικών μας συνόρων είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου Σένγκεν. Το σύστημα εισόδου-εξόδου θα συμβάλει στη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, τον καλύτερο εντοπισμό των προσώπων που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής και την ενίσχυση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Andres Anvelt, υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας.

Στο σύστημα θα καταχωρίζονται πληροφορίες για την είσοδο, έξοδο και άρνηση εισόδου όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top