Λευκός καπνός για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2018

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου

Λευκός καπνός για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2018

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (18 Νοεμβρίου) το Συμβούλιο, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν τελικώς σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018, ο οποίος αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, μετά από 20 ώρες διαπραγματεύσεων στο ECOFIN και την Επιτροπή Συνδιαλλαγής.

Οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων καθορίζονται σε 160,1 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πληρωμές σε 144,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Έχουμε αγωνιστεί φέτος για να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των δαπανών της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα επαρκή περιθώρια για να αντιδράσουμε σε απρόβλεπτες ανάγκες", δήλωσε ο Märt Kivine, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας και κύριος διαπραγματευτής του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018. "Ο προϋπολογισμός του 2018 επικεντρώνεται σε προτεραιότητες όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της ασφάλειας και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η μετανάστευση", σημείωσε.

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο διαθέτουν τώρα 14 ημέρες για να εγκρίνουν και επισήμως το κοινό κείμενο.

Ο εγκριθείς προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2018 κατευθύνει τα χρήματα προς τις ανάγκες όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους, και η τόνωση της ανάπτυξης, οι στρατηγικές επενδύσεις και η σύγκλιση. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τις προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Από πλευράς Κομισιόν,  Επίτροπος Έττινγκερ αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, δήλωσε: "Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό για όλους, για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, περισσότερης ανάπτυξης, περισσότερων επενδύσεων, θα βοηθήσει τους νέους να βρουν θέσεις εργασίας και πρακτική άσκηση. συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης. Κάθε ευρώ πρέπει να δαπανηθεί αποτελεσματικά και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την Ευρώπη".

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2018 ορίζεται σε 160,1 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων (χρήματα που μπορούν να συμφωνηθούν σε συμβάσεις σε ένα συγκεκριμένο έτος) και 144,7 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών (χρήματα που θα πληρωθούν).

Αναλυτιά, σχεδόν το ήμισυ των κεφαλαίων - 77,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων - θα καταστήσουν, σύμφωνα με την Κομισιόν, την οικονομία ισχυρότερη, τα πανεπιστήμια  πιο ανταγωνιστικά, τις εταιρείες μας καλύτερα εξοπλισμένες για να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά.

Για παράδειγμα, 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), που αποτελεί τον πυρήνα του σχεδίου Γιούνκερ, 354 εκατομμύρια ευρώ θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Πρόγραμμα COSME για την Ανταγωνιστικότητα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων) και  11,2 δισ. θα διατεθούν στο Πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ "Horizon 2020". Συνολικό ποσό των 55,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την τόνωση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την προώθηση της σύγκλισης σε όλα τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και ταμείων επενδύσεων (ταμεία ΕΣΙ).

Η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι, οι νέοι θα λάβουν περισσότερη υποστήριξη και καλύτερες ευκαιρίες για να βρουν θέσεις εργασίας χάρη σε 350 εκατ. ευρώ για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, μια βασική δράση που επιδιώκει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ανεργίας των νέων στα κράτη μέλη μας. Η στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών ανέρχεται σε 59 δισ. ευρώ. Σε συνέχεια της έναρξης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, 40 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση συνεργατικής έρευνας σε καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες και προϊόντα. Με 25 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί το 2017, ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ που αφιερώνεται στην έρευνα στον τομέα της άμυνας μέχρι το 2019 ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.

Τέλος, περίπου 4,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη διαχείριση της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. Με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που έχει ήδη προχωρήσει, το σύνολο για αυτούς τους τομείς πολιτικής θα ανέλθει σε 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2018.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top