Διχογνωμία υπουργών για τα αντιπλημμυρικά έργα

Καρφιά στελεχών της κυβέρνησης για την Περιφέρεια

Μπαλάκι γίνονται οι ευθύνες μεταξύ των αρμοδίων για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν προχώρησαν στα δυο μπαζωμένα ρέματα  της Μάνδρας.

Στο όρος Πατέρα δημιουργήθηκε μια τεράστια λεκάνη νερού καθώς μετά τις φωτιές του 2016 δεν έγιναν φράγματα και το νερό ξεχύθηκε στα ρέματα. Το ρέμα  Σούρες  έφερε το νερό έξω από τη Μάνδρα, το οποίο εκεί είναι μπαζωμένο καθώς έχει χτιστεί  εργοτάξιο απορριμμάτων του Δήμου. Το νερό  δεν είχε που να πάει  και μπήκε στο κέντρο της Μάνδρας στην Οδό Κοροπούλη.

Αλλά και το ρέμα της  Αγίας Αικατερίνης είναι μπαζωμένο. Η υπόγεια παροχέτευση του νερού έχει μπλοκαριστεί σε  έργα της ΕΥΔΑΠ και καθώς ο χείμαρρος δεν είχε άλλη διέξοδο   μπήκε επίσης στην πόλη.

Κανονικά θα έπρεπε με αντιπλημμυρικά έργα να έχει παροχετευθεί το νερό προς τη θάλασσα  είτε υπογείως είτε με εναλλακτικές οδεύσεις, αλλά φαίνεται ότι οι καταστροφές του 1999 και του 2015 δεν έγιναν μάθημα και ήρθε η σημερινή τραγωδία.

Μετά από 16 νεκρούς και ανυπολόγιστη καταστροφή οι υπουργοί διαφωνούν αν υπήρχαν αντιπλημμυρικά σχέδια.

«Η μελέτη αποδείχθηκε ανεπαρκής» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στον Alpha 989, ενώ  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε στον Real Fm  ότι δεν υπήρχε αντιπλημμυρικό σχέδιο

Όπως όμως ανέφερε ο Πέτρος Μποτσαράκος υπάρχει μελέτη!  Είναι του  2014 για τα ρέματα Αγίας Αικατερίνης και τις Σούρες με προϋπολογισμό 11 εκατομμύρια. Υπουργοί πάντως «καρφώνουν»  την Περιφέρεια ότι δεν την αξιοποίησε. «Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προγραμματίζει τα έργα»  δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης στον ΑΝΤ1.

«Εγώ βρήκα την μελέτη και την πήγα στην Περιφέρεια... Δεν μπορεί να μου λένε για γραφειοκρατία»  υποστηρίζει από την πλευρά της η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη.    

«Αν εγώ η ο εργολάβος ξεκινήσουμε τα έργα θα πάμε αυτόφωρο. Είναι ιδιωτικές εκτάσεις. Δεν έχουμε κτηματολόγιο για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις» επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στον ΑΝΤ1.   

Ο αντιπεριφερειάρχης  Αττικής Χρήστος Καραμάνος δήλωσε στο Star ότι «αν αυτός ο κυκεώνας δεν αντιμετωπιστεί με μια μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία,  δυστυχώς τα προβλήματα θα συνεχίζονται».   

Οι μεγάλες παραλείψεις της Πολιτείας

Όπως αποδεικνύεται πάντως η Πολιτεία:    

-Δεν φρόντισε να γίνουν τα αντιπλημμυρικά

-Δεν σχεδίασε έστω προσωρινά έργα

 - Δεν ενημέρωσε τους πολίτες ενόψει κακοκαιρίας

 - Δεν πήρε μέτρα προφύλαξης

Μάλιστα η Κομισιόν απειλεί να στείλει τη χώρα μας στο ευρωδικαστήριο γιατί δεν προχωρούν τα αντιπλημμυρικά και κινδυνεύουν οι πολίτες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top