Πολιτιστική Ολυμπιάδα κάθε δύο χρόνια πρότεινε ο Τσίπρας στη σύνοδο της Σουηδίας

Στο γεύμα των ηγετών της ΕΕ

Πολιτιστική Ολυμπιάδα κάθε δύο χρόνια πρότεινε ο Τσίπρας

Γκέτεμποργκ, του απεσταλμένου του Star Θάνου Αθανασίου

Την ιδέα της διοργάνωσης μιας "πολιτιστικής ολυμπιάδας" της ΕΕ, ανά δύο έτη, με σκοπό την παρουσίαση του σύγχρονου πολιτισμού των Κρατών Μελών της ΕΕ, έθεσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του γεύματος των ηγετών της ΕΕ, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "δεν αρκούν οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί θεσμοί (Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Eurovision, αθλητικές διοργανώσεις)" και στην κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων κοινών πολιτιστικών θεσμών κατέθεσε ως ιδέα τη δημιουργία ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Ο Πρωθυπουργός  τόνισε ότι είναι "πολύ σημαντικό που ξεκινάει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό".

"Στέρεη βάση της Ευρώπης είναι ο πολιτισμός" φέρεται να είπε, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή και τόνισε ότι "η Ευρώπη είναι χώρος πολιτισμικής ενότητας αλλά και πολλαπλότητας".

Τόνισε δε ότι "ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τον πυρήνα του δυτικού πολιτισμού".

"Μοιάζουμε και διαφέρουμε ταυτόχρονα", είπε. "Η σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι πολυδιάστατη, απαιτεί δηλαδή αμοιβαίο σεβασμό, αλληλεπίδραση και συνεργασία" σημείωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έθεσε δε και το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού.

"Σήμερα είναι απαραίτητη μια νέα αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς, να γνωρίσουμε ο ένας τον σύγχρονο πολιτισμό του άλλου, ως μέρος του κοινού ευρωπαϊκού", τόνισε ο Α.Τσίπρας κατά την παρέμβασή του. Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας, προτείνοντας τη δημιουργία  πλατφόρμας διανομής ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών παραγωγών, κατά το παράδειγμα διεθνώς επιτυχημένων  μοντέλων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top