Ούτε συζήτηση για αναβολή συμφωνίας για ΔΕΗ και πλειστηριασμούς από τους θεσμούς

Τα δύο αυτά θέματα θα κρίνουν τρίτη αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους

ΔΕΗ και πλειστηριασμοί θα κρίνουν 3η αξιολόγηση και χρέος

Συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ και πλειστηριασμούς τώρα ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα. Τα δύο αυτά ζητήματα τα έχουν θέσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, αλλά και να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λίγες μέρες πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, οι ευρωπαίοι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει - στις τηλεδιασκέψεις που συνεχίζονται - ότι δε σηκώνουν κουβέντα για αναβολή συμφωνίας στα δύο ευαίσθητα αυτά θέματα. Όπως φαίνεται, δε θα αφήσουν να μετατεθούν για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος το 2018.

«Κόκκινα» δάνεια

Μάλιστα, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνδέεται άμεσα με τα «κόκκινα» δάνεια, η μείωση των οποίων εκτιμάται ως κορυφαίας σημασίας θέμα. Γιατί τόσος ντόρος για τα «κόκκινα» δάνεια; Όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται πως θα επηρεάζουν το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για δεκαετίες, αφού θα καθορίζουν και το ρυθμό αύξησης νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα, τα δύο θέματα είναι δυνατόν να καθορίσουν και την επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Γιατί αν εξαιτίας τους δεν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι και το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου του 2018, τότε η συζήτηση για το χρέος - που λογικά θα έπρεπε να ξεκινήσει τον Μάρτιο - θα αναβληθεί.

Παράλληλα, ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης (της 4ης που αναμένεται να ξεκινήσει το 2018), το πρόγραμμα μπορεί να παραταθεί.

Αντικειμενικές αξίες

Αντίθετα οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται σιωπηλά την αναβολή της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις εμπορικές για το 2018, αφού το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) δε φαίνεται να προλαβαίνει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ συνέστησε πρόσφατα τις 75 τοπικές επιτροπές και την επιτροπή εποπτείας για την εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τον Δεκέμβριο.

Χωρίς μέτρα

Στα θετικά των διαπραγματεύσεων είναι ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο.

Έτσι, είναι έτοιμοι να κλείσουν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 χωρίς νέα μέτρα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top