Τα 4 αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης – Γιατί κινδυνεύουμε με νέα μέτρα αν δεν κλείσει έγκαιρα

Ενέργεια, πλειστηριασμοί, επιδόματα και αποκρατικοποιήσεις στο τραπέζι

Τα 4 αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης

Ενέργεια, πλειστηριασμοί, επιδόματα και αποκρατικοποιήσεις είναι τα 4 αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μέχρι και τις 27 του μήνα θα μπορέσουν οι Eυρωπαίοι τεχνοκράτες του Euroworking Group να διαπιστώσουν πρόοδο στα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, ώστε να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους ότι επίκειται τεχνική συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι και το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 29 του μήνα για να βρουν και πάλι τα 75 από τα 95 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης ανοιχτά. Τούτο διότι σε κάθε ένα από τα ανοιχτά θέματα τα προβλήματα, αν και ξεκινούν από την αναβλητικότητα και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης, πλέον η υλοποίησή τους υπερβαίνει ένα νόμο ή μια υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το πιο γνωστό από τα προβλήματα είναι αυτό της ενεργοποίησης της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που συνδέεται άμεσα με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Η αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους μέχρι και το τέλος του χρόνου μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν στα Ειρηνοδικεία της χώρας, με την κυβέρνηση να περιορίζεται έως τώρα στο ρόλο του θεατή, περιπλέκει τα πράγματα.

Στο θέμα της ενέργειας και ειδικότερα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που παράγουν το 40% της επιχείρησης σε ιδιώτες η προσπάθεια έχει σταματήσει στην επιλογή του πακέτου των μονάδων προς πώληση. 

Το τρίτο μεγάλο θέμα αφορά στη «διάσωση» των πολυτεκνικών επιδομάτων. Περίπου ένα μήνα μετά την αποχώρηση των θεσμών μετά τον πρώτο κύκλο των συναντήσεων στην Αθήνα το θέμα παραμένει ανοιχτό. 

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, αφορούν και θεσμικά θέματα αλλά και περιουσιακά στοιχεία για τα οποία υπάρχει δέσμευση από την ελληνική πλευρά ότι θα αξιοποιηθούν.

Νέα αναθεώρηση ανάπτυξης σημαίνει νέα μέτρα

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην τρίτη αξιολόγηση θα είναι περισσότερο επώδυνη από αυτήν της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκτός από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού Μνημονίου θα έχει και μια παράπλευρη απώλεια εξαιρετικά σημαντική, η οποία είναι δυνατό να φέρει νέα μέτρα για το 2018: Μια νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας για το 2017 και το 2018.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top