Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης

Για "νέα εποχή" για τη χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης, βρίσκεται σε μια νέα εποχή» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία στη δεύτερη Ευρωαραβική Διάσκεψη υπό την επωνυμία «Προς μια Σταθερή Συμμαχία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, απηύθυνε κάλεσμα «να αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη αλλαγή προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνο-αραβικής και ευρω-αραβικής οικονομικής συνεργασίας».

Τόνισε επιπλέον ότι η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της, μόνο αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Επισήμανε δε ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Μεσόγειο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα «δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία της ?επόμενης μέρας? στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα παίζει και σημαντικό ρόλο ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας».

Παράλληλα, Επισήμανε την ιστορική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο, για να τονίσει πως «τώρα είναι η ευκαιρία να πάρει μια άλλη προοπτική, επενδύοντας και στο παρόν και στο μέλλον».

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει»

Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας «που δείχνουν ότι μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης που στοίχισε στη χώρα το 25% του εθνικού της προϊόντος, σήμερα ανακάμπτει: Το 2017 αναμένεται να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, το 2018 οι προβλέψεις είναι κοντά στο 2,5%».

«Πετυχαίνουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για δύο συνεχόμενα έτη, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, πράγμα που μας δίνει και φέτος, για 2η χρονιά, τη δυνατότητα να έχουμε μια επιστροφή με το χαρακτήρα της αναδιανομής του κοινωνικού μερίσματος» πρόσθεσε.

Προσέθεσε ότι οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων -που προσεγγίζουν πλέον τα επίπεδα προ της κρίσης- η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές τον περασμένο Ιούλη, «σηματοδοτούν σαφώς την ανάκαμψη της οικονομίας μας».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη δημιουργία ειδικής Task Force υπό την εποπτεία του, με ρόλο να παρακολουθεί σημαντικά επενδυτικά πρότζεκτ, να διευκολύνει τους επενδυτές και να λύνει γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της επενδυτικής προσπάθειας

«Η Ελλάδα ήταν πάντα γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή» και πως «σε αυτήν την πορεία θα συνεχίσει, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, κόμβος οικονομικής συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών και κέντρο διπλωματικού και επιστημονικού διαλόγου για το μέλλον της περιοχής».

Είπε ότι η Διάσκεψη εδραιώνεται, σταδιακά, ως κεντρική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ευρωαραβικού διαλόγου και της οικονομικής μας συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό για δύο λόγους: α) επειδή σήμερα έχουμε ανάγκη ένα πλαίσιο διαλόγου που θα θέσει σε νέες βάσεις τις ευρωαραβικές σχέσεις, β) επειδή η Ελλάδα -για γεωπολιτικούς και ιστορικούς λόγους- αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για αυτόν τον διάλογο και την αναβάθμιση της συνεργασίας μας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top