Handelsblatt: «Ο Τσίπρας πατάει γκάζι - Θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα και ελπίζει σ΄ ένα πολιτικό come back»

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει τα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Handelsblatt: «Ο Τσίπρας πατάει γκάζι»

«Ο Τσίπρας πατάει γκάζι» τιτλοφορείται άρθρο της Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι: «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα γρήγορα και ελπίζει σ΄ ένα πολιτικό come back».

Όπως σχολιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «όταν ο κ. Τσίπρας πετούσε κατευθείαν από την Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη, δεν έλαβε ώθηση μόνο από τους κινητήρες του τζετ που πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό. Μετά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο νιώθει ότι υπάρχει και πολιτικός ούριος άνεμος».

Αφού αναφέρεται στα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την επικεφαλής του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, η Handelsblatt εστιάζει στην τρίτη αξιολόγηση και τις μεταρρυθμίσεις με αφορμή την έλευση των επικεφαλής των θεσμών: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτό θα είναι ένα μικρό θαύμα. Η εντολή του προς τους υπουργούς είναι να έχει ολοκληρωθεί το 80%, έως τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 6 Νοεμβρίου. Ο κ. Τσίπρας θέλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε το πρόγραμμα προσαρμογής να έχει κλείσει έως τον Αύγουστο του 2018».

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «η πίεση είναι μεγάλη και λόγω της διαφαινόμενης αλλαγής συνασπισμού στο Βερολίνο: Η θέση τού προέδρου του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Kρίστιαν Λίντντερ ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εξακολουθεί να πλανάται». Γι' αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα «δεν επιτρέπονται ολισθήματα αυτή τη φορά. Ιδίως, όμως, η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί την επόμενη χρονιά να χρηματοδοτηθεί ξανά χωρίς δάνεια βοήθειας».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt «εάν το πρόγραμμα κλείσει επιτυχώς αυτό δεν θα σήμαινε μόνο ότι κλείνει το κεφάλαιο του ελληνικού δράματος, αλλά και ότι θα ανακατευτεί ξανά η πολιτική τράπουλα στο εσωτερικό της Ελλάδας».

«Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 13 μονάδες πίσω από την Νέα Δημοκρατία. Αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει πραγματικά να αποκομίσει κέρδη από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το κόμμα αυτό στο 26-30%, ποσοστό στο οποίο είναι ανάλογο με το 28,1% το οποίο έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ν.Δ. Πλέον του 20% δήλωσαν αναποφάσιστοι. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρέπει να είναι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους μπορεί να ξανακερδίσει ο Τσίπρας» καταλήγει η εφημερίδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top