Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε από τους 27 να μην τερματιστεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας

O φόβος του προσφυγικού και η σκληρή στάση κατά της Άγκυρας από άλλα κράτη-μέλη

Μπροστά στον φόβο του προσφυγικού, ο Αλεξης Τσίπρας υπερασπίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την ώρα που πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν η Ευρωπαϊκή Ενωση να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Αγκυρα και να ψαλιδιστούν τα κονδύλια που προβλέπονται.

«Το μήνυμά μας προς τη γείτονα είναι ένα μήνυμα αυστηρό. Ταυτόχρονα, όμως, και ψύχραιμο, υπό την έννοια ότι συνεχίζουμε να πιστεύουμε τη μεγάλη σημασία της διατήρησης της ενταξιακής προοπτικής και της ενταξιακής πορείας» δήλωσε ο  Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη σύνοδο κορυφής,

Με την στάση του βρέθηκε όμως απέναντι σε ένα μέτωπο χωρών όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, που ζήτησαν να κοπούν τα ενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία.

Τελικά οι 27 ανέβαλαν τις αποφύσεις τους δίνοντας εντολή στην Κομισιόν να αναζητήσει τρόπους ώστε να περικοπούν ή να διατεθούν αλλού τα κοινοτικά κονδύλια προς την Άγκυρα.

Τη στήριξη με κοινοτικά κονδύλια εξασφάλισαν απο τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπορίσοφ για τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών λιμανιών Ελλαδας με τρία στην γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών  επεσήμανε πως το ταξίδι του στις ΗΠΑ ανάδειξε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας και κατηγόρησε τη ΝΔ για μικροκομματικά παιχνίδια με αφορμή την υπόθεση των F16.

«Διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσόν αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών διότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να κρίνει εάν αυτό θα είναι μια οικονομική βοήθεια προς την πατρίδα μας» δήλωσε ο υπουργός  Εθνικής Άμυνας Πάνος  Καμμένος στον ΑΝΤ1. Η ΝΔ από την πλευρά της ζητά να έρθει το θέμα στη Βουλή και η εκπρόσωπός της Μαρία Σπυράκη  τόνισε ότι «ο  κ.Τσίπρας αρκέστηκε τελικά μόνο σε μια θολή συμφωνία για την αναγκαία αναβάθμιση των αεροσκαφών F – 16». 

Το θέμα των f16 προκαλεί και εσωκομματικές «αερομαχίες». Ο Νίκος Φίλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, λέγοντας πως «αγοράζουμε ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη όταν δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα’.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top